Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl
Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl - Foto: Nyheter24

"Vi har större problem i världen än ett jävla kändislejon"

Nyheter24:s Karl Anders LIndahl är trött på att se delningar om det skjutna lejonet Cecil, och menar att människors ilska riktar sig på helt fel sak.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tänk vad mycket starka och fina känslor det finns i världen. Tänk vad mycket empati, ilska och längtan efter rättvisa det finns. Synd bara att alla dessa känslor läggs på ett djur.

I flera dagar har jag sett bilder på Cecil, det zimbabwiska lejonet som sköts ihjäl av en amerikansk tandläkare med pilbåge i förra veckan.

Kändisar har stått i tv och lipat, tandläkaren har fått stänga ner sin klinik, texter har skrivits fram och tillbaka om det här lejonet och hur hemskt det är att Cecil inte längre finns med oss.

Och visst, det är hemskt att ett västerländskt kräk åker till Afrika, behandlar savannen som en lekpark och dödar djur. Jag säger inte att det är bra. Men människors känslor för det här jävla lejonet gör mig på riktigt rädd.

50 miljoner människor lever som flyktingar i dag. Det är den högsta siffran sedan andra världskriget. 21 000 människor svälter ihjäl varje dag. Det är en människa (en människa!) var fjärde sekund. Och var femte minut dör ett barn till följd av misshandel, krig eller annat våld.

Dessa människor hade en framtid, ett förflutet, en dröm, en vilja. De var älskade. De älskade.

Var de precis som Cecil offer för en orättvis värld, där rika män roffar åt sig och skiter i allt annat? Kanske. Skillnaden är bara att folk bryr sig om Cecil. Men det finns förmodligen fler människor som heter Cecil som dör i svält just nu än vad det finns kändislejon som skjuts.

Varje delning om Cecil och hur synd det var om det här djuret skadar oss, eftersom det lyfter fokus till fel ställe. I stället för att prata om miljöförstöring, fattigdom och sociala orättvisor så lägger vi all vår energi på ett jävla lejon.

Men ärligt talat. Hur skulle vi kunna behandla djur med respekt när vi inte ens bryr oss om våra medmänniskor?

Vill du hjälpa till på riktigt? SMS:a Akut 175 till 72900 och skänk 175 kronor till Röda Korsets katastrofhjälp.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.