Simon Lundberg.
Simon Lundberg. - Foto: Totte Löfström

I dag kommer jag ut – för 3 662:a gången

I dag är det Internationella komma ut-dagen och till dagen så kommer Nyheter24:s Simon ut – igen.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Simon Lundberg är 25 år gammal och reporter på Nyheter24.

Han är uppväxt i Dalarna och är barnsligt förtjust i listor.

Du kan följa honom på Twitter: @popslampan

Jag var femton år. Nervöst slingrade jag mig när mamma frågade vad som egentligen var fel. Jag var ung. Jag visste inte hur jag skulle berätta. Jag sprang upp på mitt pojkrum. Säkert med typ "Everytime we touch" av Cascada på stereon, eller något annat dum.

Men jag visste att jag av någon dum anledning var tvungen att berätta.

Mamma, pappa, jag är gay.

"Att komma ut" är tyvärr ett nödvändigt ont – och det är verkligen ingenting man gör bara en gång. Varje gång är inte en dramatisk tillställning. Och frågan varför man ens måste är given för mig – och många andra.

Tyvärr, måste jag säga, behövs det fler som står upp stolta över sin sexualitet. Det är ingenting jag valt och det är ingenting jag skäms för – längre. Homofobi och hatbrott är fortfarande en verklighet för miljoner HBTQ-människor världen över. Därför är det fortfarande viktigt att komma ut.

Nu gör jag det igen på Internationella komma ut-dagen. Precis som varje dag sedan för cirka tio år sen. Det blir ungefär 3 662 gånger.

Det kan handla om att prata om att jag har en fästman, att jag dejtade en kille eller någonting annat. Till kollegor. Till vänner. Till bekanta. Oftast är det odramatiskt – och tur är väl det. Men jag har lärt mig att någon kan reagera starkt, att någon ska berätta för mig att det är fel. Eller ännu värre.

Vi kämpar för att slippa den här rädslan. Att slippa komma ut.

Och paradoxalt nog kan vi bara uppnå det genom att fler personer vågar stå upp för vilka de är. Vare sig man är homosexuell, pansexuell, transperson, bisexuell eller den du är. Att komma ut är i Sverige en ynnest. I många andra länder skulle det leda till döden.

Någon dag behöver vi kanske inte göra det, men…

En dag kanske det bara handlar om vem man älskar. Till dess kommer jag ut igen.

Hej. Här är jag. Precis som jag är – inför alla er.

Läs också Simons krönikor om varför fler kända profiler måste komma ut – eller varför man känner sig som ett zoodjur när man går med sin samkönade partner.

Ladda ner vår app för fler nyheter och krönikor.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du behövt komma ut någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.