1 av 2
- Foto: Nyheter24/Faksimil
2 av 2
- Foto: TJB(c) / TOM JERRY BOMAN

Till alla föräldrar: Snälla prata med era barn om Jockiboi och hans bröder

Nyheter24:s Totte Löfström vädjar till alla föräldrar att prata med sina barn om hur deras idol och förebild Jockiboi beter sig – det han gör just nu kan vara direkt farligt för unga människor.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @TotteLofstrom

På Youtube finns en man som kallar sig för Jockiboi som spelar in videos med jämna mellanrum. Egentligen heter han Joakim Lundell och blev känd/ökänd för flera år sedan när han var med i dokusåpan Kungarna av Tylösand.

Många tv-program och många blöta festkvällar senare har han alltså startat upp en egen youtubekanal. Den har med tiden växt och blivit Sveriges största kanal. Mängder och åter mängder av unga killar och tjejer följer det han gör och ser upp till honom.

Jockiboi har gjort en massa dumt och pubertalt på sin youtubekanal, på Instagram och på Snapchat, men även om han många gånger gjort konstiga saker är det först nu han på allvar börjat gå över gränsen.

För att göra en lång historia kort har han hamnat i en konflikt med sina bröder, har anklagat dem för ganska allvarliga saker, och nu har dessa hotat att "släppa" hemlig information om honom.

Men det är egentligen inte konflikten i sig som är problemet, det är hur han berättar om den helt öppet inför alla sina ofta väldigt unga fans.

Jockiboi mår inte speciellt bra. Och det märks tydligt i de videos han spelar in och lägger ut i sina kanaler. Inte sällan pratas det om självmord, familjeproblem, hot och andra saker som kan vara svåra att förstå i rätt kontext för någon som är ung.

I en video som nyligen lades upp men som nu är raderad anklagade han sin bror för att ha grava narkotikaproblem – något som enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem säger kan räknas som förtal.

Jockiboi har satt i system att aktivt försöka involvera sina unga fans i sitt privatliv: "Jag vet inte hur jag ska göra – gå in och kommentera vad du tycker".

Han involverar dem i bråket, försöker få dem att välja sida, och hetsar dem att ta ställning för honom. Så gör inte en vuxen och mogen människa.

Jag blir på riktigt rädd av tanken på att Jockiboi har ett så otroligt stort inflytande över unga. Jag tror att det kan vara direkt farligt för dem, och jag tror att det kan ge en skev bild av verkligheten.

Många unga tar del av det han skapar helt utan att ha en vuxen människa bredvid som kan förklara att det man ser inte är ett normalt, sansat beteende.

Så en vädjan till alla föräldrar: kolla på ett klipp, avgör själv och om ni håller med, snacka med era barn och tonåringar om det här.

Bara för säkerhets skull liksom – jag tror att många kan fara illa av det här.

Här förklaras hela bråket mellan Jockiboi och hans bröder:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

Skilsmässonota slår hårt mot sargat SAS

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor, enligt norska medier. Smällen hamnar ovanpå cirka en miljard för alla jurister och rådgivare i rekonstruktionen.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

1 timme sedan
Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.