Amanda Leander erkänner något som hade varit helt otänkbart för bara ett år sedan.
Amanda Leander erkänner något som hade varit helt otänkbart för bara ett år sedan. - Foto: Privat

Tack för att du vågade lyssna på en arg PK-feminist, Marcus Birro

Nyheter24:s reporter Amanda Leander erkänner något som hade varit helt otänkbart för bara ett år sedan.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Marcus Birro,

Vi är tydligen kollegor nu sedan ett ganska bra tag tillbaka, men jag har inte presenterat mig ordentligt än. Med flit.

För ett år sedan hade jag inte ens vågat tänka tanken att skriva den här texten. Men nu gör jag det, på internationella kvinnodagen till och med. Och det finns en viktig poäng med det.

Jag är en 34-årig ensamstående (enastående) mamma och engagerad feminist som brinner för sexualpolitiska frågor. Jag är också ett av åtta fantastiska syskon, ateist, ickebinär, pansexuell och har levt i flersamma relationer.

Jag bor i en av de förorter "alternativmedia" gärna beskriver som ghetton och "no-go"-zoner och jag älskar att bo här. Jag är en typisk orakad feminist med snaggad skalle, som går och skriker i demonstrationståg så fort tillfälle ges. För att det är förbannat viktigt för mig, helt enkelt.

Vi står på varsin sida av spektrat du och jag. Som två karikatyrer bildade av fördomar vi har matats med i våra respektive filterbubblor.

Jag ska inte sticka under stol med att det har varit svårt för mig att acceptera att vi faktiskt jobbar under samma tak. Du har varit elefanten i rummet när jag har umgåtts med mina politiskt aktiva vänner och branschkollegor på fritiden.

På samma sätt finns det folk som har tagit avstånd från mig, min impulsivitet och mina långa feministiska PK-föreläsningar.

Det gör ont när folk tar avstånd från en. Särskilt när det handlar om något en själv brinner för så starkt.

Om någon hade sagt till mig för bara ett år sedan att jag skulle komma att sitta bredvid Marcus Birro på redaktionen och diskutera feministiska frågor och transpersoners utsatthet, så hade jag aldrig kunnat föreställa mig det.

Men där satt vi ändå, två personer med helt olika världsuppfattningar, i en saklig diskussion om något du uppenbarligen inte har fått en ordentlig inblick i tidigare. Eller förstått, på riktigt.

Och du lyssnade verkligen, du tog till dig av mina åsikter och erfarenheter utan att ifrågasätta eller mansplaina. Det ska du ha ett uppriktigt och minst sagt oväntat tack för.

I fredags publicerade du ett debattinlägg om dina nya insikter och vårt samtal. Om transpersoner, om SD:s självömkande, om våra filterbubblor som vi måste våga ta oss ur. Hur svårt det än är och hur mycket det än bär emot.

Det är så mycket farligare i längden att bara röra sig kring likasinnade, än att våga vidga sina perspektiv. I bästa fall lär vi oss något nytt av varandra – om inte annat så kanske våra redan befintliga åsikter stärks.

Vi kommer nog aldrig bli bästisar och bundis, Birro. Eller för den delen på riktigt kunna förstå och acceptera våra olikheter och extrema meningsskiljaktigheter.

Men jag är tacksam för att vi båda vågade mötas halvvägs för en stund. Vi behöver alla kliva ur våra filterbubblor. Just nu mer än någonsin.

Jag hoppas att du uppmärksammar internationella kvinnodagen idag (och alla andra dagar) genom att fortsätta lyssna och försöka förstå. Och skicka hemskt gärna en slant till en kvinnojour när du ändå är i farten.

Nästa gång vi ses ska jag hälsa och presentera mig ordentligt.

Amanda Leander är reporter på Nyheter24. Här kan du läsa ett urval av hennes tidigare krönikor:

Lägg ner rasistsnacket – alla som har våldtagit mig har varit svenska män

Håll tyst nu, en gång för alla Joakim Lamotte

Jag bestämde mig för att inte ha sex på ett år – det här lärde jag mig

Varför motarbetar du inte våldtäktskulturen, Peppe Larsson?

Kära Sverigevänner – sluta bete er som historielösa idioter

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vågar du närma dig en meningsmotståndare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.

SOHR: Många soldater dödade i Syrien

1 timme sedan
Minst 36 soldater ska ha dödats i israeliska räder mot Aleppo-provinsen i i norra Syrien på fredagen, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).