SVT svarar nu på kritiken från SD-ledamoten Björn Söder.
SVT svarar nu på kritiken från SD-ledamoten Björn Söder. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Per Groth/TT

SVT:s svar på SD-toppen Björn Söders ilska: "Viktig nyhet"

Björn Söder (SD) riktade hård kritik mot SVT:s Aktuellt efter en debatt mellan Willy Silberstein och PM Nilsson. Nu svarar Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Nyheter, på utspelet om att de skulle publicera "propagandainslag".


Under tisdagskvällen medverkade Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, och Dagens industris politiska redaktör PM Nilsson i en debatt i SVT:s Aktuellt.

I samband med detta varnade Silberstein för konsekvenserna av att Sverigedemokraterna tycks bli Sveriges näst största parti.

– När Donald Trump vann valet i USA 2016 så steg det rasistiskt motiverade våldet märkbart i USA. När Storbritannien röstade för Brexit, som delvis handlade om migration, ökade också det rasistiska våldet, sade Silberstein i Aktuellt och fortsatte vidare:

– Jag menar inte att SD på något sätt uppmanar till våld mot invandrare, men jag tror att det finns en risk för att det uppstår ett klimat där många människor som har rasistiska attityder känner en större frihet att säga saker och möjligen också agera våldsamt.

Silberstein talade vidare om hur Sverigedemokraterna haft sina rötter i nazismen och att den nuvarande ledningen gick med när partiet fortfarande var "ett klart nazistiskt parti".

Björn Söder: "Helt otroligt!"

Willy Silbersteins uttalanden togs inte väl emot av SD-ledamoten Björn Söder, som tog till Twitter för att rikta hård kritik mot SVT.

"Nu får banne mig SVT skärpa sig och sluta med rena propagandainslag. Kvällens Aktuellt borde omgående anmälas för partiskhet. Och public service ska banne mig reformeras i grunden!", skrev han i ett inlägg, och fortsatte i nästa:

"Willy Silberstein tillåts i SVT stå och helt oemotsagd framföra rena lögner. Helt otroligt!"

Här kan du läsa mer om Björn Söders kritik mot SVT:s Aktuellt.

SVT: "Det ska vi fortsätta med"

Nu bemöter Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Nyheter, kritiken från Björn Söder.

"Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) ger uttryck för mycket stor oro kring vad som skulle kunna ske i spåren av valutgången. Det är en viktig nyhet som SVT Nyheter självklart ska rapportera om.", skriver hon i ett uttalande som fortsätter:

"I gårdagens Aktuellt deltog ordföranden för SKMA samt Dagens Industris politiske redaktör i en studiointervju. Studiosamtalet gav en tydlig bild av svenska judars fruktan. DI:s politikredaktör fick ge uttryck för en annan bild av SD."

Charlotta Friborg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Därefter betonar Friborg att hon "är stolt" över att Aktuellt lyfter viktiga och brinnande frågor.

"Det ska vi fortsätta göra oavsett kritik från politiker.", avslutar hon.

/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!