Björn Söder (SD) kritiserar SVT.
Björn Söder (SD) kritiserar SVT. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT och Christine Olsson/TT

SD-toppen Björn Söder rasar mot SVT: "Propagandainslag"

Björn Söder (SD) anklagar SVT för att låta debattören Willy Siberstein "framföra rena lögner" i Aktuellt och får medhåll från partikollegan Markus Wiechel (SD).
"Kvällens Aktuellt borde omgående anmälas för partiskhet", skriver Söder i ett inlägg på Twitter.


På tisdagskvällen medverkade Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, och Dagens industris politiska redaktör PM Nilsson i en debatt i SVT:s Aktuellt.

I samband med detta varnade Silberstein för konsekvenserna av att Sverigedemokraterna tycks bli Sveriges näst största parti.

– När Donald Trump vann valet i USA 2016 så steg det rasistiskt motiverade våldet märkbart i USA. När Storbritannien röstade för Brexit, som delvis handlade om migration, ökade också det rasistiska våldet, sade Silberstein i Aktuellt och fortsatte vidare:

– Jag menar inte att SD på något sätt uppmanar till våld mot invandrare, men jag tror att det finns en risk för att det uppstår ett klimat där många människor som har rasistiska attityder känner en större frihet att säga saker och möjligen också agera våldsamt, 

Willy Silberstein om SD:s rötter: "Nazistiskt parti"

Vidare betonade Willy Silberstein att Sverigedemokraterna grundades av nazister och han menade vidare att dagens ledning, när de gick med i partiet, då gick med i "ett klart nazistiskt parti".

Silberstein lyfte även en tidigare debatt med Björn Söder (SD) från 2018 – om huruvida han, som jude, var svensk eller inte.

– Han hävdade med emfas att jag inte kunde vara svensk, sade Silberstein om den fyra år gamla P1-debatten.

Björn Söder: "Nu får banne mig SVT skärpa sig"

Björn Söder reagerade starkt på Willy Silbersteins ord i SVT:s Aktuellt.

"Nu får banne mig SVT skärpa sig och sluta med rena propagandainslag. Kvällens Aktuellt borde omgående anmälas för partiskhet. Och public service ska banne mig reformeras i grunden!", skrev han på Twitter och fortsatte i ytterligare ett inlägg:

"Willy Silberstein tillåts i SVT stå och helt oemotsagd framföra rena lögner. Helt otroligt!"

Utspelet kommer, enligt Expressen, efter spekulationer om att Sverigedemokraterna vill krympa public service – något Moderaterna och Kristdemokraterna ställer sig mot.

Annika Strandhäll: "Försöker låtsas"

Även klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) reagerade på programmet och skrev på Twitter att "det gör ont".

SD-ledamoten Markus Wiechel svarade då på S-toppens kommentar:

"Snälla Annika, du vet mycket väl om att SD inte är något Nazistparti, eller att den oro som tydligen finns är befogad. Jag tycker ärligt talat riktigt synd om honom.", skriver han, varpå Strandhäll svarar:

"Det är precis vad ni är. Du om någon kan ert eget principprogram. Det vidriga är att ni genomgående försöker låtsas som att det inte finns. Klassiskt ur ett historiskt perspektiv. Är samer och judar svenskar enligt dig?"

/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.