Ulf Kristersson lämnade sin slutrapport till talmannen.
Ulf Kristersson lämnade sin slutrapport till talmannen. - Foto: Anders Wiklund/TT och Jonas Ekströmer/TT

Kristersson (M) får mer tid för förhandlingar: "I princip klara"

På en pressträff efter sitt möte med talmannen Andreas Norlén uppger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att han bett om "ett par dagar" till.
– Vi är i princip helt klara och vi går mot regeringsbildning, säger han, men konstaterar att det finns detaljer kvar att reda ut.


Klockan 11 på onsdagen träffade Ulf Kristersson (M) talmannen Andreas Norlén för en slutrapport gällande regeringsbildningen. 

Uppgifter innan mötet gjorde gällande att förhandlingarna på högersidan ännu inte var klara och att M-ledaren skulle begära två dagar till. Läs mer om det här.

Ulf Kristersson ber om mer tid: "I princip klara"

Vid en pressträff efter mötet uppger Ulf Kristersson att han bett talmannen om mer tid, men endast "ett par dagar".

– Vi är i princip helt klara och vi går mot regeringsbildning, säger M-ledaren, men konstaterar att det finns detaljer som måste redas ut.

När Kristersson får frågan om varför det dröjt så länge att lämna besked ryter M-ledaren ifrån.

– Jag tycker inte att det tagit orimligt lång tid. Det riktiga uppdraget fick jag för två veckor sedan, säger han och menar på att det formella sonderingsuppdraget inte inleddes förrän talmannen utsågs.

Sonderingsuppdraget fick dock Kristersson av Andreas Norlén, som sedan omvaldes till talmansposten, redan den 19 september.

Vidare uppger M-ledaren att han avser träffa talmannen igen på fredag och att han hoppas på en statsministeromröstning i riksdagen på måndag.

Talmannen ger Ulf Kristersson mer tid

Efter pressträffen meddelar talmannen Andreas Norlén att han ger Ulf Kristersson ytterligare två dagar.

– Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras. På samma sätt som Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar i januari 2019 innan han slutrapporterade har jag nu givit Ulf Kristersson ytterligare två dagar, säger Norlén i ett pressmeddelande.

På fredagen den 14 oktober klockan 11 sker ett nytt möte mellan Kristersson och Norlén.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!