Lokalpolitikern Staffan Tjörnhammar (M) var tyst i hela 26 sekunder
Lokalpolitikern Staffan Tjörnhammar (M) var tyst i hela 26 sekunder efter frågan om löneökningen för kommunstyrelsen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Skärmbild/SVT

Frågan som får M-toppen att tystna – i 26 sekunder: "Smart gäng"

Norrtäljes kommunstyrelse chockhöjer sina egna arvoden och ordförandes lön höjs med en summa som motsvarar en lokalvårdares månadslön. När Staffan Tjörnhammar (M) får frågan om inga andra verksamheter kunde behövt en slant – blir det tyst i 26 sekunder. Något som lett till att lokalpolitikern hånas på Twitter.


Norrtälje kommun styrs nu, efter valet 2022, av partierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Under mandatperiodens första kommunfullmäktige, på måndagen, kom de med förslaget att kommunstyrelsens arvoden ska höjas rejält, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

Ordföranden Bino Drummonds (M) lön går då från 87 000 till 110 400 kronor i månaden – vilket är en ökning med 23 400 kronor.

Förslaget pekade på att kommunstyrelsens ordförandes arvode ska beräknas till 60 procent av statsministerns arvode, i stället för 60 procent av vad ministrarna tjänar.

Staffan Tjörnhammar (M) om löneökningen: "Klokt"

Det innebär alltså även en löneökning för samtliga i kommunalrådet, då deras lön matchas efter ordförandes. Trots oppositionens protester klubbades ändringen igenom. Bino Drummonds har själv inte velat kommentera sin lön, utan hänvisar till partikollegan och vice ordföranden Staffan Tjörnhammar.

— Det är klokt av fullmäktige att välja att uppvärdera politiskt arbete. Vi har sett att det har funnits en brist i arvodet, vilket inte har skapat bra förutsättningar, sade han till Norrtelje Tidning då.

Lokalpolitikern hånas efter 26 sekunder lång tystnad

När SVT möter Staffan Tjörnhammar (M) påpekar reportern att bara höjningen av kommunstyrelsens ordförande motsvarar vad en lokalvårdare har i månadslön, och ställer frågan om det inte fanns några andra verksamheter som pengarna kunde gå till.

Men då blir det tyst — närmare bestämt i 26 sekunder – innan Tjörnhammar svarar:

– Det är alltid en fråga om prioriteringar.

Klippet i SVT:s sändning har även uppmärksammats i ett inlägg på Twitter, och där har det väckt en hel del hånfulla reaktioner.

"Nej men jag var 100% säker efter 15-20 sekunders tystnad att intervjun var satir. MAN KAN INTE VARA SÅHÄR DÅLIG", skriver en användare.

"Skulle alla svenska löntagare ha samma krav i dessa tider av inflation skulle landet hamna i en nedåtgående spiral av stagflation. Smart gäng där i Norrtälje", skriver en annan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!