En rejäl löneökning klubbades igenom under måndagskvällen i Norrtälje. Arkivbild.
En rejäl löneökning klubbades igenom under måndagskvällen i Norrtälje. Arkivbild. - Foto: TT

Politikerna i Norrtälje chockhöjde sina löner

På mandatperiodens första kommunfullmäktige i Norrtälje överraskade det nya styret oppositionen med en rejäl höjning av arvodena, rapporterar Norrtelje Tidning.


Kommunen styrs numera av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Centerpartiet har gått i opposition.

Partierna presenterade på måndagens fullmäktige förslaget om att kommunstyrelsens ordförandes arvode ska beräknas till 60 procent av statsministerns arvode, i stället för 60 procent av vad statsråden – alltså ministrarna – tjänar.

Oppositionen rasade mot förslaget, som de inte hade informerats om, men möttes av tystnad från det nya styret. Ändringen klubbades sedan igenom.

Den nya formuleringen gav kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) en löneökning från 87 000 till 110 400 kronor i månaden, enligt tidningen. De övriga kommunalrådens arvoden utgår i sin tur från vad ordföranden tjänar.

Drummond hänvisade efteråt till partikollegan Staffan Tjörnhammar.

— Det är klokt av fullmäktige att välja att uppvärdera politiskt arbete. Vi har sett att det har funnits en brist i arvodet, vilket inte har skapat bra förutsättningar, säger Tjörnhammar till NT.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!