Jan Emanuel Johansson misstänkts för förskingring.
1 av 3
Jan Emanuel Johansson misstänkts för förskingring. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Försvarsadvokaten och partikamraten Thomas Bodström är övertygad om att "Ocker-Janne" är oskyldig.
2 av 3
Försvarsadvokaten och partikamraten Thomas Bodström är övertygad om att "Ocker-Janne" är oskyldig. - Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX
Jan Emanuel med Robinson-statyetten 2002.
3 av 3
Jan Emanuel med Robinson-statyetten 2002. - Foto: PATRICK TRÄGÅRDH / SCANPIX

Nu kan "Ocker-Janne" åtalas för skattefiffel

Jan Emanuel Johansson ska ha skingrat skattepengar. Nu rycker det allt närmare ett åtal för hans verksamhet.


Varit riksdagsledamot

Jan Emanuel Johansson satt i riksdagen för Socialdemokraterna under 2002-2010. Han är dock mest aktiv i sina företag där han är befattningshavare i 17 varav vd för tolv stycken. De flesta är verksamma inom vård- och behandlingsbranschen.

VISBY. Nu är utredningen om skattebrott klar. Det innebär att förre Robinsonvinnaren och riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson (S), eller "Ocker-Janne" som han kallats, kan åtalas för förskingring. Det handlar om verksamheten i hans bolag som bland annat driver ett vårdhem på Gotland.

– Tre personer är delgivna misstanke om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. De har samverkat på olika sätt genom bolag och personligen när det gäller den här typen av behandlingshem, säger åklagaren Thomas Langrot på Ekobrottsmyndigheten, till Gotlands Allehanda.

Bodström: "Övertygad om att han är oskyldig"

"Ocker-Janne" försvaras av advokaten tillika partikamraten Thomas Bodström.

– Jag var väldigt tveksam redan från början till att det skulle kunna ligga något i de här anklagelserna. Nu när utredningen är klar och jag har tagit del av förhören så är jag helt övertygad om att han är oskyldig och att han inte kommer att kunna fällas i domstol för det här. Och det är inget jag säger om jag inte är helt säker på det, säger han till Gotlands Allehanda.

Bodström menar att Jan Emanuel Johansson inte haft något med själva bokföringen att göra och därför inte kan dömas i domstol.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur "Ocker-Janne" tjänat miljoner på hem för ensamkommande flyktingbarn och försvarat det med att han är "stolt över sin klassresa". Listan med hans snedsteg genom åren kan göras lång, ofta i samband med misstankar om ekonomisk brottslighet och fiffel.

– Det viktiga för mig är att jag och mina medarbetare vet att vi levererar något väldigt bra för våra ungdomar. Sen att vissa media i nyhetstorka valt att skriva hur jag tjänar pengar på det spelar mindre roll, sa Jan Emanuel Johansson till Nyheter24 i samband med det.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!