Sverigedemokraten slog till chauffören i bröstet och skrek rasistiska glåpord.
Sverigedemokraten slog till chauffören i bröstet och skrek rasistiska glåpord. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

SD-topp döms för slag mot busschaufför

Jan Borsing är ett av partiets toppnamn i Göteborg. Nu har hovrätten fastställt att han gjort sig skyldig till våld mot tjänsteman.


Har varit nämndeman

Misstron mot rättssystemet till trots, Jan Borsing har själv varit nämndeman. Han har också suttit i distriktsstyrelsen men hoppade av i samband med tingsrättsdomen. Han var högst på partiets lista i en av valkretsarna i Göteborg i valet 2010.

GÖTEBORG. Ett av Sverigedemokraternas toppar i Göteborgsdistriktet är i fortsatt blåsväder. Jan Borsings tingsrättsdom på 50 timmars samhällstjänst och 8 000 kronor i skadestånd har fastställts av hovrätten.

Det var i juli förra året som han slog till en busschaufför i bröstet. Enligt flera vittnen ska han också ha skrikit rasistiska saker. Borsing själv menar att han blivit trakasserad av chauffören när han ombads betala för sin resa. Nu menar han att han "inte har ett skvatt" förtroende kvar för Sveriges rättssystem.

Trots domen menar SD-toppen att han kan sitta kvar på sin post - och kommer att i allra högsta grad vara aktiv.

– Jag är på väg mot mitt 67:e år och har suttit i toppen för SD i fyra-fem år. För mig spelar det ingen roll. Jag kommer ändå att vara väldigt aktiv i valet 2014, säger han till Göteborgs-Posten.

Busschauffören tvingades sjukskriva sig en längre tid efter händelsen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!