- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Ingen k-märkning för "skogsturken"

Centerpartiet fick inte som de ville. Västerås kommunpolitiker sa nej tack till förslaget om att k-märka platsen där klippet med "skogsturken" ägde rum.


"Too serious"

Originaltitel på filmen var ”Too serious”. På Flashback togs den emot med glädje och uttrycket ”skogsturk” myntades. Resten är historia – skogsturken och de två frisbeekastande killarna har sedan dess varit uppe i riksmedia och blivit en nationell kulturell referenspunkt.

VÄSTERÅS. Ledsen, Centerpartiet. Det blir ingen k-märkning av platsen där Youtube-klippet som gjorde "skogsturken" känd spelades in. På torsdagen röstade kommunfullmäktige i Västerås ned förslaget. Och det var många av politikerna som var upprörda över förslaget.

– Centerpartiet tycker att ett videoklipp som spridits på rasistiska forum ska få ett eget minnesmärke, sa Carin Lidman (S).

Senare radade Lidman upp alla olika typer av "turkar" som fötts på nätet. Vänsterpartiets Per Lithammer (V) fyllde i kritiken.

– Jag är ganska beklämd. Jag hoppas ni besinnar er. Filmklippet "skogsturken" är ett exempel på vuxenmobbning, sa han och fortsatte sedan på tal om uppmärksamheten de senaste dagarna:

– Det blir ett löjets skimmer över Västerås.

"Vem vare som kasta?"

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur nätfenomenet och uttrycket "skogsturken" skapades.

En sommardag 2003 förvandlas två killars frisbeekastande till ett gräl som slutade som ett av Sveriges mest kända Youtubeklipp. I centrum står en ung man som fått en frisbee på sig och blött ner sin skjorta.

Filmen spreds tre år senare på forumet Flashback där just uttrycket "skogsturk" myntades. Ordet ”skogsturken” laddades snabbt med humor, rasistiska anspänningar och kulturkrockar.

I dag känner nog de flesta till frasen "vem vare som kasta" som hörs i klippet.

"Fenomen som satte Västerås på kartan"

Mannen bakom förslaget, Centerpartiets gruppledare Lars Kallsäby, jämförde minnesmärket över "skogsturken" med skateparker och graffitti. Och han ser skriverierna om frågan som något positivt.

– Jag kan tala om för fullmäktige att det fortfarande är hett, det här fenomenet, sa han.

Hans partikamrat Monica Stolpe-Nordin menade att den rasism och mobbning som följt efter att klippet spreds inte skulle förhindra ett minnesmärke.

– Det handlar inte om ett klipp. Det är ett fenomen som satte Västerås på kartan, sa hon.

Stolpe-Nordin föreslog också, om än lite skämtsamt, att stadens nya slogan borde bli "Det var här någon kasta".

Centerpartiet fick inte stöd av något annat parti.

Se videon här:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!