Riksdagskollegorna tycker att SD-ledamöterna borde ta sitt förnuft till fånga.
1 av 12
Riksdagskollegorna tycker att SD-ledamöterna borde ta sitt förnuft till fånga. - Foto: SCANPIX / Riksdagen / Montage
– Självklart bör de avgå självmant. Och deras parti bör så klart uppmana dem att avgå, säger Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly (V).
2 av 12
– Självklart bör de avgå självmant. Och deras parti bör så klart uppmana dem att avgå, säger Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly (V). - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
– Hade de varit aktiva i mitt parti hade jag tyckt att de skulle gå samma dag. Sådana åsikter är inte enligt min värdegrund acceptabla, säger Caroline Szyber (KD).
3 av 12
– Hade de varit aktiva i mitt parti hade jag tyckt att de skulle gå samma dag. Sådana åsikter är inte enligt min värdegrund acceptabla, säger Caroline Szyber (KD). - Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX
– Det är helt ovärdigt att en riksdagsledamot bär sig åt på det sättet. De borde absolut starkt överväga att hoppa av uppdraget och förhoppningsvis komma till slutsatsen att de inte kan sitta kvar i Sveriges högsta politiska rum, säger Sven-Erik Bucht (S).
4 av 12
– Det är helt ovärdigt att en riksdagsledamot bär sig åt på det sättet. De borde absolut starkt överväga att hoppa av uppdraget och förhoppningsvis komma till slutsatsen att de inte kan sitta kvar i Sveriges högsta politiska rum, säger Sven-Erik Bucht (S). - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
– Om de nu alls haft något förtroende, är det borta nu, säger Kew Nordqvist (MP).
5 av 12
– Om de nu alls haft något förtroende, är det borta nu, säger Kew Nordqvist (MP). - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
– Almqvist och Ekeroth borde ha vett nog att lämna, säger riksdagsveteranen Barbro Westerholm (FP).
6 av 12
– Almqvist och Ekeroth borde ha vett nog att lämna, säger riksdagsveteranen Barbro Westerholm (FP). - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
– Om det vore C-ledamöter hade det var fullkomligt uteslutet. Att företrädare för ett kvinno- och främlingsfientligt parti uttrycker sig rasistiskt och sexistiskt är kanske inte så förvånande, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson (C).
7 av 12
– Om det vore C-ledamöter hade det var fullkomligt uteslutet. Att företrädare för ett kvinno- och främlingsfientligt parti uttrycker sig rasistiskt och sexistiskt är kanske inte så förvånande, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson (C). - Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
– Det finns väl ingen anledning tro att deras ersättare skulle vara mera rumsrena? frågar sig Carl B Hamilton (FP).
8 av 12
– Det finns väl ingen anledning tro att deras ersättare skulle vara mera rumsrena? frågar sig Carl B Hamilton (FP). - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
– Fasaden krackelerar och de visar sitt rätta ansikte, säger Margareta Cederfeldt (M).
9 av 12
– Fasaden krackelerar och de visar sitt rätta ansikte, säger Margareta Cederfeldt (M). - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
10 av 12
- Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
11 av 12
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
12 av 12
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Riksdagskollegorna: "Avgå Almqvist och Ekeroth"

Den ene funderar över framtiden, den andre tar timeout. Men en sak är säker - bänkgrannarna i riksdagen vill att Erik Almqvist och Kent Ekeroth säger hej då till plenisalen.


Detta har hänt

2010: I juni strax innan valet hamnar SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling i bråk med komikern Soran Ismail. Bråket får stor uppmärksamhet i media och Erik Almqvist försvarar sig i en video där han säger att "sanningen kommer alltid fram".

2012: Tisdagen den 13 november ljuger Almqvist för Expressens reporter och hävdar att han inte har sagt ord som "babbe", "blatte-lover", "fitta" och "hora" i samband med bråket. På onsdagen den 14 november publiceras en film som visar att Almqvist inte talade sanning. Kort därefter håller Sverigedemokraterna ett krismöte. Sen meddelar Jimmie Åkesson att Almqvist sparkats från alla sina uppdrag i SD. 

2012: Torsdagen den 15 november publicerar Expressen nya klipp som visar hur Ekeroth attackerar en ung kvinna och hur de tre SD-männen beväpnar sig med järnrör. Senare kommer beskedet att Kent Ekeroth tar timeout från rollen som rättspolitisk talesperson. På fredagen lämnar Christian Westling sitt uppdrag i SD Stockholm.

STOCKHOLM. Sverigedemokraterna Erik Almqvist och Kent Ekeroth har redan lämnat respektive tagit timeout från sina uppdrag inom partiet. Men i riksdagen sitter de båda kvar. Nu går flera riksdagskollegor ut med att tycker att de borde ta sitt ansvar och lämna plenisalen.

– Almqvist och Ekeroth borde ha vett nog att lämna, säger riksdagsveteranen Barbro Westerholm (FP).

Nyheter24 har mejlat samtliga Sveriges riksdagsledamöter och frågat om de tycker att SD-männen verkligen kan sitta kvar i riksdagen efter den senaste veckans avslöjanden. Bland det femtiotal som svarat är de flesta överens.

– Självklart bör de avgå självmant. Och deras parti bör så klart uppmana dem att avgå, säger Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly (V).

– Det är helt ovärdigt att en riksdagsledamot bär sig åt på det sättet. De borde absolut starkt överväga att hoppa av uppdraget och förhoppningsvis komma till slutsatsen att de inte kan sitta kvar i Sveriges högsta politiska rum, säger Sven-Erik Bucht (S).

Ledamöter från samtliga partier tycker att SD-männen bör lämna riksdagen.

– Om de nu alls haft något förtroende, är det borta nu, säger Kew Nordqvist (MP).

"Kanske inte så förvånande"

Flera ledamöter påpekar att det aldrig hade varit hållbart i deras parti att någon kunnat sitta kvar under dessa omständigheter. Pressen på att avgå från mandaten hade blivit för stor.

– Om det vore C-ledamöter hade det var fullkomligt uteslutet. Att företrädare för ett kvinno- och främlingsfientligt parti uttrycker sig rasistiskt och sexistiskt är kanske inte så förvånande, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson (C).

– Hade de varit aktiva i mitt parti hade jag tyckt att de skulle gå samma dag. Sådana åsikter är inte enligt min värdegrund acceptabla, säger Caroline Szyber (KD).

Är ersättarna mer rumsrena?

Vissa hoppas att Expressens avslöjanden ska vara början till slutet för Sverigedemokraterna.

– Fasaden krackelerar och de visar sitt rätta ansikte, säger Margareta Cederfelt (M).

Nyheter24 har tidigare rapporterat att personer som dömts för förtal samt kuppats bort av partiet kan komma in i riksdagen om både Almqvist och Ekeroth lämnar. Frågan är om något blir bättre av att de avgår.

– Det finns väl ingen anledning tro att deras ersättare skulle vara mera rumsrena? frågar sig Carl B Hamilton (FP).

Även Sverigedemokraternas ledamöter fick mejlet, men ingen har valt att svara.

Andra politiker som blivit upprörda över filmerna:

Klippen som fällde SD-politikerna:

 

 

 


/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.