Lars Isovaara polisanmälde att han blivit bestulen – sedan hittades hans väska i en bar han varit i.
Lars Isovaara polisanmälde att han blivit bestulen – sedan hittades hans väska i en bar han varit i. - Foto: SCANPIX / Montage

Lars Isovaara lämnar Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Lars Isovaara lämnar alla sina politiska uppdrag i Sverigedemokraterna.


SD tog tillbaka pressmeddelande

Sverigedemokraterna skrev under onsdagen ett pressmeddelande där man förklarade att Lars Isovaara blev bestulen på sin ryggsäck av två personer med invandrarbakgrund. När han fick hjälp till riksdagen ska han ha avböjt hjälp från en vakt med orden "Jag orkar inte med det här invandrarsamhället". Enligt polisanmälan ska Isovaara ha gjort grymtande ljud för att förolämpa vakten, men partiet och Isovaara menar att han grät och snyftade.

På torsdagen tog SD tillbaka pressmeddelandet helt och hållet och meddelade att ”partiets bild av det inträffade har förändrats”. Under torsdagen hölls ett krismöte.

STOCKHOLM. Lars Isovaara lämnar Sverigedemokraterna och riksdagen efter onsdagens incident utanför riksdagshuset. Enligt partiledaren Jimmie Åkesson lämnar Isovaara på eget bevåg men i samråd med partiet.

– Den situation han försatt både sig själv och partiet i är så pass allvarlig att han inte kan fortsätta företräda partiet, säger Jimmie Åkesson under dagens presskonferens, och fortsatte:

– Lars Isovaaras trovärdighet om vad som hänt den natten är ju minimal i det här läget.

Turerna kring riksdagsledamoten Lars Isovaara var både många och märkliga under onsdagen. Först uppgav han att han blivit bestulen av två killar med invandrarbakgrund efter en festkväll i Stockholm.  

Isovaara: "Jag tar mitt ansvar"

Sedan polisanmäldes han för att ha uttalat sig rasistiskt om en vakt. Och några timmar senare avslöjade Expressen att han aldrig blivit av med väskan utan att den i själva verket låg kvar i baren han varit i.

– Han säger att han inte uttryckt sig rasistiskt utan att han sagt att han är "trött på det här invandrarsamhället" eller något liknande. Det är inte rasism att säga så, men vakten har uppfattat situationen annorlunda och jag vet inte vad som stämmer. Jag har ingen anledning att tro Lars Isovaara eftersom det andra han sagt inte visat sig stämma, säger Åkesson.

Isovaara packade under morgonen ihop sina saker och lämnade riksdagen.

"Jag inser att mitt uppträdande gör det ohållbart att företräda partiet. Jag tar mitt ansvar för det inträffade och har därför begärt entledigande från mitt uppdrag som ledamot av Sveriges riksdag", säger Isovaara i ett skriftligt uttalande från SD.

Åkesson hotade med allvarliga konsekvenser

Sverigedemokraterna skrev ett pressmeddelande där de bekräftade att Isovaara blivit bestulen. Men sent på onsdagskvällen, när väskan hittats på en bar, meddelade partiledaren Jimmie Åkesson att SD skulle vidta åtgärder om det visar sig att Isovaara fört partiet bakom ljuset.

Under torsdagens presskonferens försvarade Åkesson partiets agerande under onsdagen.

– Vi har agerat utifrån den information vi haft och nu har vi en annan information och vi agerar utifrån den.

Ersättare för Lars Isovaara blir 24-årige Markus Wiechel som tidigare dömts för förtal. Åkesson anser dock inte att domen hindrar honom från att representera Sverigedemokraterna.

– Om man tittar på vad det är han är dömd för så är det saker som han skrivit på sin blogg. Vi har inte bedömt dem som så allvarliga att han inte kan företräda partiet.

SD får starkt stöd av väljarna

Trots de senaste veckornas skandaler har Sverigedemokraterna gått starkt i flera opinionsmätningar. I TV4/Novus väljarbarometer för november får Sverigedemokraterna hela 8,6 procent, vilket är en uppgång på 2,1 procentenheter. 

Enligt flera experter har det mediedrev som SD utsatts för snarare varit till fördel partiet. Partiledaren Jimmie Åkesson krishantering har även det hjälpt till.

– Jag tolkar det som att svenska folket och våra potentiella väljare tycker att vi har hanterat den här situationen förhållandevis bra och att man har förtroende för partiledningen och partiet i stort, säger Åkesson.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

3 timmar sedan
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.