Markus Wiechel förklarar på Twitter att han är ny och inte hunnit lära sig hur allt i riksdagen fungerar.
1 av 5
Markus Wiechel förklarar på Twitter att han är ny och inte hunnit lära sig hur allt i riksdagen fungerar. - Foto: Scanpix/Riksdagen/Montage
När partiet skulle rösta emot förslaget hann inte Wiechel med och missade att trycka på knappen.
2 av 5
När partiet skulle rösta emot förslaget hann inte Wiechel med och missade att trycka på knappen.
I stället var det Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson (tidigare Sandstedt) som röstade mot partiet.
3 av 5
I stället var det Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson (tidigare Sandstedt) som röstade mot partiet. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Miljöpartiets Peter Eriksson är besviken över att förslaget röstades igenom.
4 av 5
Miljöpartiets Peter Eriksson är besviken över att förslaget röstades igenom. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / MAJA SUSLIN / SCANPIX
Kent Ekeroth ska enligt uppgift ha blivit upprörd över sin partikollegas agerande.
5 av 5
Kent Ekeroth ska enligt uppgift ha blivit upprörd över sin partikollegas agerande.

Nye SD-ledamotens stora rookiemisstag i riksdagen

UPPDATERAD. Sverigedemokraterna behövde bara en röst för att fälla regeringen och Socialdemokraterna i ett omdiskuterat lagförslag. Men den nya riksdagsledamoten Markus Wiechel hann inte trycka på knappen. "Han fick en rejäl utskällning av Kent Ekeroth".


Uppdatering och rättelse

Nyheter24 skrev på torsdagen att Markus Wiechel tryckte på fel knapp i en viktig votering. Nu visar det sig att han inte tryckte alls. 

Misstaget leder dock fortfarande till att SD förlorade mot regeringen. Nyheter24 kan i dag berätta att det var Margareta Larssons som tryckte på fel knapp. 

Nyheter24 ber om ursäkt för den felaktiga detaljen. 

Voteringen

Eftersom förslaget innebar en ändring i offentlighets- och sekretesslagen behövdes endast mer än en sjättedel av rösterna för att låta det vila i tolv månader för ytterligare utredning. Av de 313 rösterna behövde alltså 53 säga nej. Men Markus Wiechel hann inte rösta och därför förlorade Sverigedemokraterna omröstningen.

261 röster för:
104 S, 98 M, 20 FP, 21 C, 1 SD (Margareta Larsson), 17 KD

52 röster emot:
22 MP, 17 SD, 13 V 

Läs mer om lagförslaget här.

STOCKHOLM. När Sverigedemokraternas Lars Isovaara valde att lämna sin plats i riksdagen efter rasistskandalen ersattes han av Markus Wiechel. 24-åringen, som tidigare dömts för förtal blev omedelbart ifrågasatt och fick försvaras av partiledaren Jimmie Åkesson.

Tidigare rapporterade Nyheter24 att flera toppnamn inom Sverigedemokraterna blivit rejält upprörda på Wiechels bristande rutin. Anledningen till den upprörda stämningen ska ha varit att Wiechel under gårdagens votering i riksdagen tryckte på fel knapp och röstade mot partiet i en avgörande fråga. När Nyheter24 sökte Wiechel under torsdagen vägrade han dock kommentera uppgifterna. 

Efter att Nyheter24 har begärt ut gårdagens votering från kammarkansliet visar det sig dock att Wiechel inte tryckte fel, utan hann inte trycka på knappen alls. Misstaget ledde till att Sverigedemokraterna, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, inte lyckades fälla regeringen och Socialdemokraterna. 

– Det märktes att han inte visste vad han gjorde. Under voteringen gick Kent Ekeroth fram och instruerade honom och försökte få honom att rösta rätt, sa en källa till Nyheter24 då.

Nu visar det sig att det i stället var Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson (tidigare Sandstedt) som röstade mot partiet. Därmed sänkte Wiechel och Larsson partiet i den viktiga omröstningen.

Jonas Åkerlund, vice partiledare i Sverigedemokraterna, menar att de två politikernas misstag i omröstningen är ett nederlag för partiet i en viktig fråga.

– Vi ville inte att en så allvarlig förändring skulle göras utan föregående omsorgsfull prövning. Direktivet hade kunnat genomföras även utan intrång i meddelarfriheten, skriver Åkerlund till Nyheter24.

Vägrade prata med media

Margareta Larsson har tidigare varit i blåsväder i riksdagen för ett uppmärksammat räknefel då hon sa att 400 000 euro var 40 000 miljarder kronor.


Markus Wiechel, som vägrade prata med Nyheter24 och andra riksmedier, gick på torsdagen ut på twitter och berättade om sitt misstag.

Voteringen berörde det nya EU-direktivet som handlar om att medlemsländerna ska samarbeta för att stoppa bland annat skatteflykt. I EU-direktivet finns en formulering som säger att rapporter i de berörda frågorna inte får offentliggöras om inte EU-kommissionen godkänt det. 

Men regeringens proposition som rör EU-kommissionens förslag innebär inskränkningar i den svenska sekretesslagstiftningen och kör över den grundlagsfästa meddelarfriheten.

"Vi borde ha vunnit omröstningen"

Peter Eriksson (MP) anser, liksom Åkerlund, att ändringen i sekretesslagstiftningen inte är nödvändig och yrkade därför på att förslaget skulle hänvisas till skatteutskottet där det får vila i tolv månader. Miljöpartiet fick stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

– Det har blivit vanligt att det görs omfattande inskränkningar i sekretesslagstiftningen. I det här fallet görs det utan att det ens motiveras varför meddelarfriheten skulle brytas. Min bedömning är att det är onödigt. Man kan ha sekretess, men inte absolut sekretess, och att ta in meddelarfriheten i det här är inte nödvändigt över huvud taget. Man går längre än vad som behövs, säger Eriksson, till Nyheter24.

"Synd att det blev så här"

Eriksson förklarar att det igenomröstade förslaget är ett hårt slag mot svenskarnas fria rättigheter.

– Det är synd att det blev så här för att om man börjar bli nonchalant och inskränker offentlighetsprincipen och de grundlagsskyddade rättigheterna, så är vi ombord på ett sluttande plan där man successivt urholkar våra fria rättigheter.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man dömd för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.