Annie Lööf har rejäla problem att gripa tag i.
1 av 4
Annie Lööf har rejäla problem att gripa tag i. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Nu pressas ledningen att kunna ena partiet - samtidigt som de tappar i opinionen.
2 av 4
Nu pressas ledningen att kunna ena partiet - samtidigt som de tappar i opinionen. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Per Ankersjö var ordförande i programkommittén.
3 av 4
Per Ankersjö var ordförande i programkommittén. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Partiets idéprogram splittrar.
4 av 4
Partiets idéprogram splittrar. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Lööf pressad - De rasar mot partitoppen

Fri invandring, slopad skolplikt och månggifte. Centerpartiets förslag till idéprogram har fått många företrädare i landet att gå till attack mot de egna. Nu pressas Annie Lööf rejält på att kunna ena partiet.


Ödesdatumen

1 februari: Kommundagar i Örebro. Partistyrelsen samlas och diskuterar idéprogrammet.

5 februari: Sista chansen för distrikten att komma med synpunkter.

15 februari: Idéprogram antas av partistyrelsen.

22 mars: Extrastämma i Upplands Väsby där idéprogrammet ska röstas igenom.

Försvaret

Lööf har ännu inte uttalat sig om vare sig idéprogrammet eller om reaktionerna runtom i landet. Ankersjö skrev en replik på Svenska Dagbladets ledarsida där han tog förslagen i försvar. Han menar att den här uppmärksamheten var precis vad gruppen var ute efter.

Här är hela förslaget till nytt idéprogram.

STOCKHOLM. Som om det inte räckte med att Centerpartiet i mätning efter mätning backar i opinionen har det nu också blossat upp en strid inom partiet. En strid som växt till en grad att den verkar svår att stoppa. Det handlar om idéer.

Närmare bestämt är det förslaget till idéprogram, presenterat av Stockholmspolitikern Per Ankersjö, som fått flera centerpartister runtom i landet att se rött.

– Jag känner inte igen mig alls i det här. Kanske har de blandat i privata åsikter, jag har i alla fall inte hört någon kräva att den här typen av frågor lyfts fram, säger Karin Jonsson, oppositionsråd i Norrköping, till Nyheter24.

På tisdagen presenterade Centerpartiet i Östergötland en egen version av idéprogrammet.

"De har klivit över gränsen"

Sedan programförslaget blev offentligt den 18 december har det ena förslaget efter det andra tagits upp och kritiserats. Bland annat vill arbetsgruppen se en helt fri invandring, slopad skolplikt och till och med månggifte.

– Det är inte genomtänkt hur det skulle fungera i praktiken, säger Katarina Johannesson, kommunalråd i Årjäng, till Nyheter24 och fortsätter:

– Idéerna känns inte förankrade i rörelsen.

Jane Larsson, landstingsråd i Värmland, vill kasta programmet i papperskorgen.

– Jag har varit politiker i 30 år. Jag är förtroendevald och tycker att man ska vara seriös. De här utspelen är inte seriösa. De har klivit över gränsen, säger hon till Nyheter24.

Tycker synd om Lööf

För den mångårige kommunpolitikern Erik Berg i Piteå blev idéprogrammet droppen som fick bägaren att rinna över. Han lämnade på måndagen Centerpartiet i protest och skickar en rejäl känga även till den pressade partiledaren Annie Lööf.

– Jag förstår inte vad de håller på med. Hon skulle aldrig ha kandiderat, hon är för ung och oerfaren, säger han till Expressen.

Lööf har länge varit ifrågasatt och haft ett tufft år bakom sig. Sommaren och hösten färgades av skandalerna kring Tillväxtverket och en glamourfest på hennes eget departement. I oktober visade en undersökning att nästan en tredjedel av svenskarna vill peta henne som minister.

Börje Hörnlund var centerpartistisk arbetsmarknadsminister 1991-1994. 2010 lämnade han partiet då han ansåg att den dåvarande ledningen, med Maud Olofsson i spetsen, vänt landsbygden ryggen. Han menar att dagens debatt är ett ytterligare steg - åt fel hål.

– Det är många centerpartister som hört av sig till mig och redan sagt att de ger upp, säger han till Nyheter24.

Han tycker synd om Lööf - för att valberedningen föreslog att hon skulle bli partiledare.

– Hon har aldrig varit i arbete, har väldigt liten politisk erfarenhet och ingen erfarenhet av förhandlingar, säger Hörnlund.

Den förre ministern tror ändå att partiledaren kommer göra allt för att rädda sitt eget skinn - även om det innebär att hon måste kliva över de som står närmare henne rent ideologiskt.

"Skulle vara en katastrof"

Än så länge har Norrköpings oppoisitionsråd Jonsson hopp när det gäller Lööfs förmåga att ena ett parti som tydligt är delat. Å ena sidan nyliberaler, som enligt kommunalrådet påminner om "ungmoderater på 80-talet", å andra sidan socialliberalism och partiets grundstomme.

– Vi får se nu om hon kan ena partiet. Men hon måste lyssna på distrikten, säger Jonsson.

Johannesson i Årjäng tror att distrikten kommer balansera upp idéprogrammet. Men är kritisk till att de ska behöva gå in och "rädda" förslaget.

– Tanken är ju att partiet centralt ska spegla hur det ser ut runtom i landet, säger hon.

Den 15 februari ska partistyrelsen anta sitt förslag till idéprogram. Den 22 mars är det omröstning på extrastämman i Upplands Väsby.

– Det är upp till bevis för partiledningen nu. De måste visa att de är mogna sitt uppdrag, säger landstingsrådet Larsson.

Vad tror du händer om styrelsen låter det mesta i idéprogrammet finnas kvar?

– Oj, det vill jag inte ens spekulera i... Personligen tycker jag att det skulle vara en katastrof.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.