Var tredje vill att Annie Lööf byts ut som näringsminister.
1 av 3
Var tredje vill att Annie Lööf byts ut som näringsminister. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
43 procent tycker att Fredrik Reinfeldt borde ombilda regeringen.
2 av 3
43 procent tycker att Fredrik Reinfeldt borde ombilda regeringen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Migrationsminister Tobias Billström (M) - tvåa på listan.
3 av 3
Migrationsminister Tobias Billström (M) - tvåa på listan. - Foto: Ingvar Karmhed / SCANPIX

"Sparka ut Annie Lööf"

Var tredje vill att Fredrik Reinfeldt byter ut C-ledaren som näringsminister. Det visar en ny undersökning som presenteras på måndagen.


Hela resultatet

Ministrarna som ska bort:
Annie Lööf 29 procent
Tobias Billström 17 procent
Jan Björklund 16 procent

Ministrarna som måste vara kvar:
Anders Borg 52 procent
Carl Bildt 33 procent
Nyamko Sabuni 14 procent

Deltagarna i undersökningen fick välja två ministrar som de absolut vill ha kvar och två som de vill ha bort.

STOCKHOLM. Statsminister Fredrik Reinfeldt borde sparka näringsminister Annie Lööf (C). Det är den stenhårda domen i Aftonbladet/United Minds undersökning. Var tredje av de tillfrågade vill att hon byts ut.

– Annie är en person som får folk att ta ställning, för eller emot, säger partisekreteraren Michael Arthursson till Aftonbladet.

Svår sommar och höst

De senaste månaderna har kantats av festskandaler på Tillväxtverket och på näringsdepartementet, något som anses ha påverkat väljarnas syn på och förtroende för Lööf. I opinionsmätningarna har det gått stadigt utför och även på nätet har Centerpartiet oftare blivit ett skämt än en succé.

– Det gäller att vara uthållig och nöta på. Det är som i fotboll – man måste fortsätta att köra anfall för till slut lossnar det, säger ­Michael Arthursson, till Aftonbladet.

Undersökningen visar att 43 procent av de tillfrågade vill att Reinfeldt möblerar om i regeringen (oavsett vem som ska bort). 23 procent tycker att den är bra som den är nu.

Lööf har tidigare i en längre intervju med Nyheter24 sagt så här om hur är det är att vara såpass ung för att vara toppolitiker:

– Min styrka i det här är att jag valdes in som en av sex i landet som personkryssades in av väljarna, 23 år gammal. Då har min styrka varit att jag varit ung - student - att jag har en bra erfarenhet av hur det är att vara ung i dagens sverige. En del av mina vänner är färdigutbildade och jobbar, en del är arbetslösa. Jag tror det är viktigt att en politiker i regeringen också har den kunskapen och den erfarenheten.

Det senaste året har Centerpartiet ständigt arbetat i motvind och det har talats om en omfattande arbete med att hitta rätt strategi för framtiden.

– Centerpartiet har under väldigt många år haft alldeles för låga opinionssiffror och det är min ambition som ny partiledare att dra igång ett omfattande strategiarbete för att Centerpartiet ska växa i hela landet, sa Annie Lööf till Nyheter24 i våras.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!