Abele är Sveriges yngsta riksdagsledamot genom tiderna.
1 av 2
Abele är Sveriges yngsta riksdagsledamot genom tiderna. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Abele själv säger att Obama är en stor förebild.
2 av 2
Abele själv säger att Obama är en stor förebild. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Satirklipp togs bort: "Upphovsrättsanspråk av Anton Abele"

UPPDATERAD. Efter Nyheter24:s artikel om riksdagsledamotens tal där han kopierar Obama blev ett ihopklipp av talen populärt på Youtube. Tills det togs ned.


Exempel på kopieringen

Abele 2012: "It's true that speeches don't solve all our problems. But what is also true is that if we can not engage young people again - it doesn't matter how many policies and ideas we have. So don't tell me words don't matter, don't tell me inspiration and hope doesn't matter."

Obama 2008: "It’s true that speeches don’t solve all problems. But what is also true is if we cannot inspire the country to believe again then it doesn’t matter how many policies and plans we have. That is why we just won eight elections straight, because the American people want to believe in change again. Don’t tell me words don’t matter!"

STOCKHOLM. Nyheter24:s avslöjande om att den moderate riksdagsledamoten Anton Abeles kopiering av flera kända stycken ur tal från Barack Obama fick stor uppmärksamhet. Ett ihopklipp av talen lades upp på Youtube av den politiska bloggen Alliansfritt Sverige och fick på bara ett par dagar 20 000 visningar.

Men sent på torsdagskvällen upptäcktes det att klippet plockats ned. "Videoklippet är inte längre tillgängligt på grund av ett upphovsrättsanspråk från Anton Abele", stod det i stället.

"Han försöker stoppa satir om sig själv"

Det verkar alltså som att riksdagsledamoten själv gått in och begärt att Youtube ska plocka ned videon. Nyheter24 har under torsdagskvällen och hela fredagen sökt Abele för att bekräfta detta, men han har inte svarat eller återkommit. Möjligheten att i någon annans namn anmäla ett klipp är dock liten.

Robin Zachari, redaktör för Alliansfritt Sverige, är dock säker på sin sak. Och tycker det är både roligt och allvarligt.

– Först tänkte jag att det var väldigt komiskt - att Abele har upphovsrättsanspråk på ett tal som han själv har plagierat. Men sen tänkte jag att det var allvarligt, eftersom han försöker stoppa satir om sig själv, säger han till Nyheter24.

Zachari tror att försöket att stoppa klippet bara kommer generera ännu fler tittare. Han hävdar också att det inte är första gången liknande meddelanden dyker upp på Youtube när det handlar om satiriska klipp på Abele.

– Tyvärr verkar det vara något som han har satt i system - eller en person som utger sig för att vara honom. Många videos med honom har raderats på order från en "Anton Abele". Det är allvarligt, säger Zachari.

Togs bort även på Vimeo

Det var på måndagen som Nyheter24 kunde berätta att Abele kopierat flera stycken i en del av ett tal från Efus konferens i Paris. Vissa meningar var exakt likadana som i Obamas tal i Wisconsin 2008.

– Det blir ju väldigt dåligt om man inte anger källan på något sätt. Det känns oäkta och inte som hans eget tal, sa Fredrik Söderquist, studierektor i retorik på Södertörns högskola, till Nyheter24.

Abele menade själv att Obama är en stor förebild.

– I det sammanhanget är retoriken och de exempel som tas upp i många av Obamas tal mycket bra för att belysa hur vi kan göra just det, sa han till Nyheter24 då.

UPPDATERAT 17.40: Alliansfritt Sverige la på fredagen upp klippet på sajten Vimeo. Men efter att denna artikel publicerats försvann det därifrån också. I stället kunde man läsa denna text:

"Vimeo has removed or disabled access to the following material as a result of a third-party notification by Anton Abele claiming that this material is infringing".

Originalet


Kopian


/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kan få böta för saknat covidtest

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen har hittat en kropp i sökandet efter Maja, 17

igår 22:23
En kropp har hittats i sökandet efter 17-åriga Maja i Marks kommun. Anhöriga är informerade om fyndet och en person är anhållen misstänkt för mord.