Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids.
1 av 4
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till.
2 av 4
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit.
3 av 4
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Jimmie Åkessons kommunikationsplan och nolltolerans verkar än så länge inte fungera särskilt bra.
4 av 4
Jimmie Åkessons kommunikationsplan och nolltolerans verkar än så länge inte fungera särskilt bra. - Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Så sprider SD-politikerna näthatet

Hot, hat och propaganda. Det senaste åren har de rasistiska och nazistiska sajterna blivit allt fler. Nu kan Nyheter24:s granskning visa hur folkvalda Sverigedemokrater sprider det rasistiska hatet.


Hatsajter och hot

För att ge ett tydligt exempel på hur hatet sprids och hur vanliga personer hängs ut kan vi ta ICA-handlaren Bo Oskarsson från jämtländska Kaxås som exempel. På de rasitiska sajterna fördes de fram rena dödshot där det skrevs att han borde hängas i en lyktstolpe. 

Nyheter24 har granskat Sverigedemokraternas (SD) folkvalda politiker och deras beteende på nätet. Det är ingen vacker syn. Dagligen sprids det länkar till rasistiska och nazistiska bloggar och sajter.

"Skäggbarn", "När blir vi hundmat, vi som är kristna här i Sverige!!!" och "Journalister lever med lögnen i blodet", är vanliga formuleringar. 

I höstas lanserade partiledaren Jimmie Åkesson en så kallad nolltolerans mot rasistiska uttalanden och en kommunikationsplan som bland annat skulle stoppa klumpiga uttalanden i sociala medier. Den skulle också radera bilden av Sverigedemokraterna som ett parti för "unga arg män". 

Men trots Jimmie Åkessons uppmaning verkar kommunkationsplanen inte riktigt fastnat hos alla. Riksdagsledamoten Markus Wiechel är ett solklart exempel på det. I söndags kallade han Fredrik Reinfeldt för en "svenskfientlig statsminister" och migrationsminister Tobias Billström för "jävla hycklare" i ett Facebookinlägg.

  

Granskningen visar också att den ledande - och av Jimmie Åkesson hyllade - rasistbloggen Avpixlat, är mycket populär bland Sverigedemokraterna. 

Riksdagsledamoten Thoralf Alfsson är en av de som länkar till den rasitiska bloggen:

  

Flera av de privata Facebookinlägg som Nyheter24 tagit del av visar hur de folkvalda SD-politikerna hämtar in, gillar och delar propaganda från flera andra rasistiska sajter. 

Exponerat, Sweden Confidential, Fria Tider och Realisten är några av dem. 

Sverigedemokraten Kjell Dahlin, ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige, beskrivs som "en av partiets verkliga trotjänare". Han har tidigare varit anställd som ombudsman och kanslipersonal för SD Syd men tackades av i början av januari. 

Samtidigt som han hyllas av sina egna för sitt arbete kan Nyheter24 avslöja att Kjell Dahlin är en av de som läser och sprider länkar från bland annat Nynazistiska svenskarnas partis hemsida Realisten. 

  

På Facebook har han också delat med sig av artikeln: "Syrier halshögg kristen man och matade hundarna", från sajten Exponerat, och kommenterat:

  

Kjell Dahlin har även lagt upp en text från den i dag nedlagda rasistiska bloggen Sweden Confidential. En artikel som han delat via sverigedemokraten Paul Cederholm som tidigare uppmärksammats för att ha gillat idén att ta med vapen till ett invandrartätt område.

  

Sverigedemokraten Ann Christine From-Uttersted sitter som ledamot i Distriktstyrelsen för Dalarna-Västmanland och delade tisdagen den 15 januari med sig av Nynazistiska Svenskarnas partis propaganda:

  

Sverigedemokraterna gillar även den främlingsfientliga sajten Fria Tider. Det visar Thord Brynielsson gruppledare och ordförande för SD i Kungsbacka:

  

Erik Hellsborn, ledamot i Varbergs kommunfullmäktige, är mest känd för sina uttalanden i samband med Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge. Då skrev han: "Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde." 

Via Facebook fortsätter Erik Hellsborn att dela med sig av sina tankar: 

Med kommentaren:

 "Känns som att man lever i Orwells '1984'. Regeringen hävdar att massinvandring är bra för ekonomin, för att i nästa stund tilldela ytterligare 10 miljarder för att tycka de ökade kostnaderna", länkar han till den rasistiska bloggen Exponerat.

  

  

Stefan Falktorp, ordförande kommunföreningen SD Partille, hämtar sin information från Realisten: 

  

Birgitta Kullvén, ledamot i Åmåls kommunfullmäktiges, länkar till artikeln: "Ica Banken och Migrationsverket har avtal att ge bidrag åt asylsökande" på Exponerat - och menar att hon kommer sluta handla på Ica:

  

I ett inlägg på Twitter länkar partisekreteraren Björn Söder till ett inlägg på Avpixlat där en 24-årig man hängs ut med namn och bild. Mannen är misstänkt för gruppvåldtäkt men är ännu inte dömd. Trots det tvekar inte Söder twittra ut:

"Den importerade hat-kriminaliteten ånyo" 

Artikeln på Avpixlat grundar sig i Thoralf Alfssons blogginlägg där han hänger ut den misstänkte - något som enligt före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem kunde klassas som grovt förtal.

  

Riksdagsledamoten Josef Fransson är också en flitig läsare av Avpixlat. Här är ett av flera exempel: 

Den senaste tiden har många debatterat Sverigedemokraternas svans på nätet. Nyheter24:s granskning visar att det inte bara handlar om anhängare till Sverigedemokraterna. Näthatet odlas och frodas även bland de som jobbar aktivt för partiet varje dag.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.