Nyheter24

tors 17 april 2014

TIPSA OSS!
Nyheter24 granskar
4 bilder
 
 • Stefan Falktorp, Realisten, Thord Brynielsson, Jimmie Åkesson, Sweden Confidential, Kjell Dahlin, Exponerat, Fria Tider, Sverigedemokraterna, Erik Hellsborn

  Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids.

  Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
 • Sweden Confidential, Fria Tider, Thord Brynielsson, Exponerat, Erik Hellsborn, Sverigedemokraterna, Kjell Dahlin, Stefan Falktorp, Realisten, Jimmie Åkesson

  Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till.

  Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
 • Sverigedemokraterna, Stefan Falktorp, Exponerat, Fria Tider, Jimmie Åkesson, Thord Brynielsson, Erik Hellsborn, Kjell Dahlin, Sweden Confidential, Realisten

  Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit.

  Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
 • Fria Tider, Sweden Confidential, Jimmie Åkesson, Erik Hellsborn, Kjell Dahlin, Sverigedemokraterna, Realisten, Stefan Falktorp, Thord Brynielsson, Exponerat

  Jimmie Åkessons kommunikationsplan och nolltolerans verkar än så länge inte fungera särskilt bra.

  Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Så sprider SD-politikerna näthatet

Hot, hat och propaganda. Det senaste åren har de rasistiska och nazistiska sajterna blivit allt fler. Nu kan Nyheter24:s granskning visa hur folkvalda Sverigedemokrater sprider det rasistiska hatet.

Nyheter24 har granskat Sverigedemokraternas (SD) folkvalda politiker och deras beteende på nätet. Det är ingen vacker syn. Dagligen sprids det länkar till rasistiska och nazistiska bloggar och sajter.

"Skäggbarn", "När blir vi hundmat, vi som är kristna här i Sverige!!!" och "Journalister lever med lögnen i blodet", är vanliga formuleringar. 

I höstas lanserade partiledaren Jimmie Åkesson en så kallad nolltolerans mot rasistiska uttalanden och en kommunikationsplan som bland annat skulle stoppa klumpiga uttalanden i sociala medier. Den skulle också radera bilden av Sverigedemokraterna som ett parti för "unga arg män". 

Men trots Jimmie Åkessons uppmaning verkar kommunkationsplanen inte riktigt fastnat hos alla. Riksdagsledamoten Markus Wiechel är ett solklart exempel på det. I söndags kallade han Fredrik Reinfeldt för en "svenskfientlig statsminister" och migrationsminister Tobias Billström för "jävla hycklare" i ett Facebookinlägg.

  

Granskningen visar också att den ledande - och av Jimmie Åkesson hyllade - rasistbloggen Avpixlat, är mycket populär bland Sverigedemokraterna. 

Riksdagsledamoten Thoralf Alfsson är en av de som länkar till den rasitiska bloggen:

  

Flera av de privata Facebookinlägg som Nyheter24 tagit del av visar hur de folkvalda SD-politikerna hämtar in, gillar och delar propaganda från flera andra rasistiska sajter. 

Exponerat, Sweden Confidential, Fria Tider och Realisten är några av dem. 

Sverigedemokraten Kjell Dahlin, ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige, beskrivs som "en av partiets verkliga trotjänare". Han har tidigare varit anställd som ombudsman och kanslipersonal för SD Syd men tackades av i början av januari. 

Samtidigt som han hyllas av sina egna för sitt arbete kan Nyheter24 avslöja att Kjell Dahlin är en av de som läser och sprider länkar från bland annat Nynazistiska svenskarnas partis hemsida Realisten. 

  

På Facebook har han också delat med sig av artikeln: "Syrier halshögg kristen man och matade hundarna", från sajten Exponerat, och kommenterat:

  

Kjell Dahlin har även lagt upp en text från den i dag nedlagda rasistiska bloggen Sweden Confidential. En artikel som han delat via sverigedemokraten Paul Cederholm som tidigare uppmärksammats för att ha gillat idén att ta med vapen till ett invandrartätt område.

  

Sverigedemokraten Ann Christine From-Uttersted sitter som ledamot i Distriktstyrelsen för Dalarna-Västmanland och delade tisdagen den 15 januari med sig av Nynazistiska Svenskarnas partis propaganda:

  

Sverigedemokraterna gillar även den främlingsfientliga sajten Fria Tider. Det visar Thord Brynielsson gruppledare och ordförande för SD i Kungsbacka:

  

Erik Hellsborn, ledamot i Varbergs kommunfullmäktige, är mest känd för sina uttalanden i samband med Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge. Då skrev han: "Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde." 

Via Facebook fortsätter Erik Hellsborn att dela med sig av sina tankar: 

Med kommentaren:

 "Känns som att man lever i Orwells '1984'. Regeringen hävdar att massinvandring är bra för ekonomin, för att i nästa stund tilldela ytterligare 10 miljarder för att tycka de ökade kostnaderna", länkar han till den rasistiska bloggen Exponerat.

  

  

Stefan Falktorp, ordförande kommunföreningen SD Partille, hämtar sin information från Realisten: 

  

Birgitta Kullvén, ledamot i Åmåls kommunfullmäktiges, länkar till artikeln: "Ica Banken och Migrationsverket har avtal att ge bidrag åt asylsökande" på Exponerat - och menar att hon kommer sluta handla på Ica:

  

I ett inlägg på Twitter länkar partisekreteraren Björn Söder till ett inlägg på Avpixlat där en 24-årig man hängs ut med namn och bild. Mannen är misstänkt för gruppvåldtäkt men är ännu inte dömd. Trots det tvekar inte Söder twittra ut:

"Den importerade hat-kriminaliteten ånyo" 

Artikeln på Avpixlat grundar sig i Thoralf Alfssons blogginlägg där han hänger ut den misstänkte - något som enligt före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem kunde klassas som grovt förtal.

  

Riksdagsledamoten Josef Fransson är också en flitig läsare av Avpixlat. Här är ett av flera exempel: 

Den senaste tiden har många debatterat Sverigedemokraternas svans på nätet. Nyheter24:s granskning visar att det inte bara handlar om anhängare till Sverigedemokraterna. Näthatet odlas och frodas även bland de som jobbar aktivt för partiet varje dag.

Sverigedemokraterna, Realisten, Fria Tider, Exponerat, Sweden Confidential, Erik Hellsborn, Stefan Falktorp, Thord Brynielsson, Jimmie Åkesson, Kjell Dahlin


KOMMENTARER


4 bilder
 
 • Cannabis, Marijuana, Hasch, USA

  En hund under en "Legalize it"-banderoll.

 • Cannabis, Marijuana, Hasch, USA

  Katter kan få magproblem av naturlig marijuana.

 • USA, Hasch, Cannabis, Marijuana

  Värre är det med syntetisk marijuana – det kan ta död på djuren.

 • Cannabis, Hasch, Marijuana, USA

  Bäst är att helt enkelt hålla djuren borta.

6

Veterinärerna varnar: Håll era husdjur borta från marijuana!

Det är inte bara barn man ska hålla undan marijuana och annan narkotika. Även djur är potentiella offer, varnar veterinärer i USA.


 • Australien, Olycka, Bilkörning, Cyklist, SMS

  Kvinnan smsade i bilen och körde på en cyklist. Efteråt oroade hon sig mest över reparationskostnaderna för bilen.

0

Sms:ande kvinna körde på cyklist – vägrar be om ursäkt

Kvinnan smsade med sju andra medan hon körde bil – sedan körde hon på en cyklist. Efteråt oroade hon sig mest över vad det skulle kosta att reparera den dyra bilen.
3 bilder
 
 • Zoo, Deprimerad, Kina, Nöjespark, Panda

  Pandan Sijia var deprimerad – därför fick hon en egen nöjespark.

 • Deprimerad, Zoo, Kina, Panda, Nöjespark

  Hon har bland annat fått en teve som visar andra pandor.

 • Deprimerad, Zoo, Kina, Nöjespark, Panda

  Resultatet ska ha varit gott – Sijia är nu mycket gladare.

0

Deprimerad panda fick egen nöjespark

Pandan Sijias bästa vän flyttades till ett annat zoo. Detta gjorde Sijia deprimerad. För att muntra upp henne fick hon en egen nöjespark.

2 bilder
 
 • Överfall, Polisen, Efterlyst, Hemlös, Tips, Valdtakt

  Den misstänkte mannen fångades på bild av övervakningskamerorna.

 • Valdtakt, Hemlös, Efterlyst, Överfall, Polisen, Tips

  I kvällens Efterlyst i TV 3 tas fallet upp av programledarna Robert Aschberg och Jenny Gourman Strid. Expert i studion är advokaten Thomas Bodström.

20

Emily utsattes för våldtäktsförsök – polisen misstänker hemlös gärningsman

Emily var på väg hem från stallet sent på kvällen när en okänd gärningsman plötsligt överföll henne bakifrån. Hon skrek och försökte slå sig fri men han var för stark. I kvällens Efterlyst i TV3 söker polisen efter vittnen som kan ha sett eller hört något. Enligt polisen tyder mycket på att mannen är hemlös.


3 bilder
 
 • Brandmän, Video, Timbuktu, Den svenska skammen

  I en ny video framför brandmän några rader ur Timbuktus senaste låt.

 • Video, Den svenska skammen, Brandmän, Timbuktu

  I videon läser brandmän upp rader ur "Den svenska skammen".

 • Brandmän, Video, Den svenska skammen, Timbuktu

  Videon hyllas på sociala medier.

16

Brandmännen rappar Timbuktus låt: "Släcker hatets bränder"

En video där brandmän rappar några rader ur Timbuktus nya låt gör succé. Videon hyllas på sociala medier och är ytterligare exempel på när brandmän kämpar mot rasism.

4 bilder
 
 • hat, Derbyfest, Hatramsor, Stockholmsderby, Djurgarden, Tele 2 Arena, AIK, Bosse Andersson

  Bosse Andersson tror på derbyfest i kväll.

 • Stockholmsderby, hat, Bosse Andersson, AIK, Tele 2 Arena, Djurgarden, Hatramsor, Derbyfest

  Häng med du också – och dela den här bilden i sociala medier.

 • AIK, Derbyfest, hat, Bosse Andersson, Stockholmsderby, Hatramsor, Tele 2 Arena, Djurgarden

  Djurgårdens sportchef på en ceremoni i Mjällby där han hedrade Ola Andertoft som försökte rädda livet på den 43-årige man som miste livet i Helsingborg.

 • AIK, Stockholmsderby, Djurgarden, Bosse Andersson, Tele 2 Arena, Derbyfest, hat, Hatramsor

  En tyst minut för supportern utanför Stadion.

0

Dif:s sportchef: "Vårt ansvar att visa att det inte är på liv och död"

Derbyfest – ja, tack. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson tror på en stor fest – men vill få bort hatet:
– Vi måste alla ta ansvar till vilket pris vi hatar, säger han till Nyheter24.

 • Stridsvagn, Kramatorsk, Ryssland, Ukraina, Vladimir Putin

  Ukrainsk pansarvagn med rysk flagga.

 • Ukraina, Vladimir Putin, Stridsvagn, Kramatorsk, Ryssland

  Enligt AP rör det sig om ukrainska soldater som hoppat av.

 • Stridsvagn, Ryssland, Ukraina, Kramatorsk, Vladimir Putin

  Pro-ryska milismän i Kramatorsk.

 • Ukraina, Vladimir Putin, Ryssland, Stridsvagn, Kramatorsk

  Männen, som klär sig som soldater, vaktar en polisstation i staden.

 • Kramatorsk, Stridsvagn, Ryssland, Ukraina, Vladimir Putin

  Flera vägspärrar har byggts i östra Ukraina efter hot från regeringen i Kiev om en "antiterroraktion".

14

Pansarvagnar med rysk flagg i östra UkrainaNBA
4 bilder
 
 • basket, Stora händer, San Antonio Spurs, Kawhi Leonard, Bild, Händer

  Kawhi Leonard har cirka 30 centimeter långa händer.

 • San Antonio Spurs, Stora händer, Händer, basket, Kawhi Leonard, Bild

  Leonard och hans lagkamrater skämtade om hans händer i en tevereklam för tvättmedel.

 • Händer, Stora händer, Bild, San Antonio Spurs, Kawhi Leonard, basket

  Han spelar för San Antonio Spurs.

 • basket, Bild, Stora händer, Kawhi Leonard, San Antonio Spurs, Händer

  Giannis Antetokounmpo är en annan basketspelare med stora händer. De är cirka 25 centimeter långa.

0

Är NBA-stjärnans dasslock till händer de största du har sett? • Misstag, US AIrways, Flygplan, Anställd, Porrtabbe

  US Airways twittrade ut ett minst sagt grovt och opassande svar till en av sina kunder.

0

Låg bakom flygbolagets gigantiska porrtabbe – får behålla jobbet

US Airways twittrade en grov porrbild till en kund. Men trots att det kallats "den värsta tweeten i Twitters historia" får den ansvarige nu behålla sitt jobb.3 bilder
 
 • Unga föräldrar, England, rekord, Storbritannien

  "Mor- och farföräldrarna är otroligt stöttande", säger en källa.

 • Storbritannien, Unga föräldrar, rekord, England

  Det unga paret ska ha varit tillsammans i över ett år innan födseln.

 • England, rekord, Unga föräldrar, Storbritannien

  Mamman var elva år gammal när hon blev gravid.

4

12-årig flicka och 13-årig pojke har fått ett barn tillsammans

12 år gammal – och redan förälder. Ja, det är verkligheten för en ung flicka i Storbritannien. Pappan är dock inte mycket äldre han.