Jimmie Åkesson skriver om William Petzäll. Mamman: "Jag förstår inte att han har mage att göra det här".
1 av 5
Jimmie Åkesson skriver om William Petzäll. Mamman: "Jag förstår inte att han har mage att göra det här". - Foto: Montage
William Petzäll med mamman Annika.
2 av 5
William Petzäll med mamman Annika. - Foto: Privat
Från Petzälls begravning.
3 av 5
Från Petzälls begravning.
William Petzäll (i nederkant) tillsammans med Jimmie Åkesson, Björn Söder och Sven-Olof Sällström 2009.
4 av 5
William Petzäll (i nederkant) tillsammans med Jimmie Åkesson, Björn Söder och Sven-Olof Sällström 2009. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Jimmie Åkessons bok "Satis Polito" ska smygsläppas i samband med partiledarens sommartal på lördagen.
5 av 5
Jimmie Åkessons bok "Satis Polito" ska smygsläppas i samband med partiledarens sommartal på lördagen. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Åkesson: "Petzäll var neddrogad i riksdagen"

I sin nya bok skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson om avlidne William Petzäll – och hävdar att han var kraftigt neddrogad i riksdagen. Nu går Petzälls mamma till attack mot Åkesson.


Åkesson om hjälp till Petzäll

Ur utdraget som Expressen publicerar på torsdagen:

"Det är för mig uppenbart att William var en utpräglad beroendepersonlighet. Var det inte sprit och tabletter så var det politik, solarium eller styrketräning. Det var inget som började under den förhållande vis korta tid jag hade nöjet att tillhöra hans krets av vänner. I efterhand har det framkommit att hans problem fanns med redan i de tidiga tonåren, långt innan han kom i kontakt med partiet. Däremot var han, precis som så många andra i hans situation, en mästare på att dölja det och manipulera sin omgivning. Vi blev helt enkelt lurade, jag blev lurad. Sen var det för sent".

"Att se denna tidigare så härliga och spjuveraktiga yngling debattera i riksdagens kammare, kraftigt neddrogad, sluddrande, kapad av knarkliberala mörkerkrafter – det gjorde så oerhört ont".

Så skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i sin nya bok enligt ett utdrag som Expressen publicerar på torsdagen. Orden handlar om SD-ledamoten William Petzäll som dog efter en överdos i september förra året. Hans mamma Annika Petzäll är upprörd över SD-ledarens formuleringar.

– Jag skulle vilja ha Jimmie Åkesson här och konfrontera honom öga mot öga. Jag blir lite lätt illamående. Det vänder sig i magen, säger hon till Expressen.

"Var väldigt uppenbart mot slutet"

Påståendet om att Petzäll varit neddrogad och sluddrat i riksdagen är det som hon tycker är värst.

– Han har aldrig sluddrat i talarstolen. Jag förstår inte att Åkesson har mage att göra det här, säger mamman. För ett år sedan var dagarna räknade, det gör så ont i mig. Jag börjar gråta av det här. Det är skamligt att uttrycka sig på det viset, säger hon.

Åkesson skriver om Petzäll i ett långt avsnitt av nya boken "Satis Polito" (= "Jag är tillräckligt polerad" på latin), som släpps inom kort. Han försvarar sina ord.

– Det är väldigt känsligt givetvis och jag har våndats mycket om vad man kan ta med. Men samtidigt är det här ingenting som inte andra har noterat. Det var väldigt uppenbart mot slutet i de riksdagsdebatter där han deltog, säger partiledaren till Expressen.

Fulspel bakom petningen

Nyheter24 skrev flera gånger under 2011 och 2012 om spelet bakom att Petzäll lämnade Sverigedemokraterna och valde att bli politisk vilde i riksdagen, samt spelet om att få honom att lämna riksdagen. Sverigedemokraterna anklagades för att inte ha brytt sig tillräckligt om hans problem och inte erbjudit nog med hjälp.

Petzäll hävdade själv att topparna i partiet slagit vad om när han skulle dö av en överdos.

– När det var som värst, när de verkligen hade behövt ringa honom eller prata med honom så fanns de inte där. De hejade inte ens på honom vid kaffeautomaten, säger Annika Petzäll till Expressen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!