Sex partimedlemmar utesluts ur partiet.
1 av 2
Sex partimedlemmar utesluts ur partiet. - Foto: TT Bild/Montage
Marie Edenhager utesluts ur Sverigedemokraterna.
2 av 2
Marie Edenhager utesluts ur Sverigedemokraterna. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Efter avslöjandena – sex personer utesluts ur Sverigedemokraterna

Precis som Nyheter24 kunde avslöja utesluts nu Marie Edenhager ur Sverigedemokraterna tillsammans med fem andra företrädare.


"Välregisserat"

"Behövde de fem månader på sig för att ta upp den bordlagda frågan? Knappast. Uteslutningen av Edenhager är kanske den mest välregisserade hittills.

En utesluten partistyrelseledamot är en stor grej. En utesluten före detta partistyrelseledamot är inte lika stor. Det är klart att SD-ledningen är medvetna om detta."

Nyheter24:s Viktor Adolfsson analyserar uteslutningen.

Redan under måndagen kunde Nyheter24 avslöja att Marie Edenhager, före detta partistyrelseledamot, tvingas lämna Sverigedemokraterna efter att ha anklagats för ekonomiska oegentligheter. Uppgifter som nu även bekräftas av partiets pressekreterare Martin Kinnunen.

– Det handlar om utbetalningar utan kvitton och pengar som satts in på privata konton, säger han till SVT Gävledala.

Kinnunen säger också att man från partiet på riksnivå kommer att polisanmäla Edenhager.

– Nej, partistyrelsen har inte gjort det utan det blir en fråga för den nuvarande distriktsstyrelsen, säger han till SVT Gävledala.

"Är chockad"

Något som Jenny Nordahl, som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna/Västmanland, säger att man ska ta ställning till under ett möte i början av februari.

Edenhager själv är förvånad över beslutet.

– Jag är chockad. Jag har inte hört något från partiet om detta. Uppenbarligen är det någon som vill mig väldigt illa, säger hon till SVT Gävledala.

Fler uteslutningar

Förutom Edenhager får ytterligare fem personer lämna partiet. Samtliga fem finns bland de politiker som figurerade i Expressens avslöjande om de partiföreträdare som kommenterat olämpligt på olika hatsajter.

– Det handlar om att de gjort yttranden som är oförenliga med medlemskap i Sverigedemokraterna, säger Kinnunen till TT.

Dahlberg får lämna

Bland de som nu får lämna partiet finns enligt Sydsvenskan Anders Dahlberg, kyrkopolitikern från Arlöv som i efterhand skyllde hatkommentarerna på sin tolvåriga dotter.

– Det är mycket möjligt, eller någon annan som varit här som har lånat min dator, sa Dahlberg till Nyheter24 då.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu kommer stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier ser ut att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer, men säger att förslaget behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.