Det finns tvivel på om Åkesson kommer tillbaka som partiledare för Sverigedemokraterna.
1 av 2
Det finns tvivel på om Åkesson kommer tillbaka som partiledare för Sverigedemokraterna. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det säger Mattias Karlsson, Åkessons ersättare.
2 av 2
Det säger Mattias Karlsson, Åkessons ersättare. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Åkesson kan vara borta från SD för gott

Inom Sverigedemokraterna tvekar man om Jimmie Åkesson någonsin kommer tilllbaka som partiledare.


Osäkerhet kring Jimmie Åkessons återkomst i Sverigedemokraterna är stor. Det avslöjas i en intervju som Dagens Nyheter har gjort med Mattias Karlsson, chefsideolog och Åkessons ersättare under sjukskrivningen. 

Jimmie Åkesson uppgav i oktober i år att han skulle ta en time out från sin roll som partiledare för Sverigedemokraterna och sjukskrevs på obestämd tid för "utmattningssyndrom" vilket i dagligt tal brukar benämnas som utbrändhet. För många kom det som en chock men inom partiet har man länge känt till Åkessons problem. 

"Bristningsgränsen rent psykiskt"

– Att han har legat på bristningsgränsen rent psykiskt så länge, det har jag varit medveten om. Jag vill inte gå in på detaljer, men jag har nog sett varningssignaler i åtminstone fyra år, säger Karlsson till DN. 

Åkesson skrev i ett öppet brev att "Motståndares ihärdiga försök att få stopp på våra framgångar, mediernas många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik och extremisternas omåttliga hat", bidrog till sjukskrivningen. 

Men personer med insyn i Sverigedemokraterna pekar på Åkessons kontrollbehov och oförmåga att delegera som en bidragande faktor till utbrändheten, samt att partiet har liten förståelse för vad det innebär att vara en närvarande förälder, skriver DN

"Har offerburka"

– Jimmie Åkesson har inte bara en offerkofta på sig, han har en hel offerburka. Men det är bra att han äntligen sökt hjälp, säger Daniel ­Assai, tidigare nära medarbetare till Åkesson, till Dagens Nyheter.

Nu spekuleras det inom partiet hurvida Åkesson kommer tillbaka. 

– Jag tror inte att han leder partiet år 2018, säger en anonym sverigedemokrat, till DN. 

Vem som ska ta över på permanent basis om Åkesson inte återvänder är inte bestämt men Karlsson ses helt klart som en stark kandidat till partiledarposten. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.