Annie Lööf och Johanna Jönsson.
1 av 3
Annie Lööf och Johanna Jönsson. - Foto: Tt Bild
Johanna Jönsson.
2 av 3
Johanna Jönsson. - Foto: JONAS EKSTROMER / JONAS EKSTROMER
Annie Lööf.
3 av 3
Annie Lööf. - Foto: Malin Hoelstad

Här är Centerns förslag för att förbättra flyktingmottagandet

I en debattartikel presenterar Centerpartiet fyra åtgärder som de anser kan ge flyktingar ett bättre mottagande.


Centerpartiets partiledare Annie Lööf och riksdagsledamoten Johanna Jönsson tycker att flyktingmottagandet behöver förbättras och har fyra förslag på vad som bör göras.

– Den omedelbara logistiska situationen måste lösas, bostäder finnas eller byggas, men framför allt måste flyktingarna komma i jobb mycket snabbare än de gör i dag, skriver de i Svenska Dagbladet. 

Ett av förslagen är att ge full ekonomisk kompensation till kommunerna. Att systemet för kostnadsersättning är krångligt minskar kommunernas förtroende för Migrationsverket, anser Lööf och Jönsson. De vill i stället se  "...reformer som gör att ersättningssystemet lever upp till sina syften".

Krav från Migrationsverket

Vidare vill de att det ska finnas krav på tidig samverkan från Migrationsverket.

De skriver att "upphandlingarna måste utformas så att man kan styra placeringen av nya asylboenden för att förhindra en ojämn spridning över landet och det måste finnas större långsiktighet i både upphandlingarna och i kommunens uppdrag att tillhandahålla bland annat skola. Det stärker kommunernas möjlighet att planera", skriver Lööf och Jönsson.

Den tredje förändringen är att inför första boende-garanti vid kommunmottagandet. De vill att kommunerna i högre utsträckning ska gå in som garant. 

– Risken för kommunen ska garanteras av staten med hjälp av till exempel kreditgarantier. De nyanlända betalar sedan hyran till kommunen med hjälp av sitt etableringsstöd, skriver de i Svenska Dagbladet

Slutligen vill de "reformera beräkningsgrunden för läns- och kommuntal", för att flyktingmottagandet ska spridas jämnt över landet. Lööf och Jönsson tycker att åtgärdsplaner ska tas fram, så att kommuner ska ha mer plats för nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är förslagen bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.