Dålig stämning.
1 av 9
Dålig stämning. - Foto: TT/Privat
Ryker ur partiet.
2 av 9
Ryker ur partiet. - Foto: TT
Richard Jomshof bråkade öppet på Facebook.
3 av 9
Richard Jomshof bråkade öppet på Facebook. - Foto: JESSICA GOW / TT
William Hahne fick sparken redan 2012.
4 av 9
William Hahne fick sparken redan 2012. - Foto: Nora Lorek / Nora Lorek / TT
Gustav Kasselstrand har lyckats behålla makten i SDU.
5 av 9
Gustav Kasselstrand har lyckats behålla makten i SDU. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Trots flertalet kuppförsök, bland annat från Paula Bieler.
6 av 9
Trots flertalet kuppförsök, bland annat från Paula Bieler. - Foto: JONAS EKSTROMER / JONAS EKSTROMER
Erik Almqvist fick gå efter järnrörsskandalen – vilket ogillades av SDU.
7 av 9
Erik Almqvist fick gå efter järnrörsskandalen – vilket ogillades av SDU. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Henrik Vinge försökte även han ta över SDU.
8 av 9
Henrik Vinge försökte även han ta över SDU. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson har hela tiden haft makten i moderpartiet.
9 av 9
Jimmie Åkesson har hela tiden haft makten i moderpartiet. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW

8 punkter som förklarar kaoset som pågår i Sverigedemokraterna

Det är fullt krig mellan Sverigedemokraterna och det egna ungdomsförbundet SDU. Här är bakgrunden.


1. Partiet byter riktning

På partiets landsdagar i november 2011 ändrar man i sitt partiprogram till att partiet i första hand ska vara socialkonservativt. Något som Kasselstrand tycker är sådär. "Det här kanske inte är så väl förankrat som alla tror", säger han till Nyheter24.

Bild: TT

2. Hahne får kicken

Det är, såklart, inte helt lätt att slå fast exakt hur det började men i januari 2012 fick SDU:s vice ordförande William Hahne foten från sin roll som pressekreterare i partiet efter att han tillsammans med ordföranden Gustav Kasselstrand publicerat en debattartikel där de krävde att huvudpartiet skulle ändra sin ståndpunkt i Israel/Palestina-frågan. Kritiken mot Hahne var så hård att han under ett partistyrelsemöte pressades till tårar.

Bild: TT

3. Kuppförsöket mot Kasselstrand

Ganska snart därefter, i september 2012, försökte partiledningen kuppa bort Kasselstrand från ledningen i SDU och ersätta honom med den nuvarande riksdagsledamoten Paula Bieler. Ett försök som misslyckades kopiöst när det visade sig att medlemmarna i SDU inte hade några planer på att gå på partiledningens linje.

Bild: TT

4. Osams om järnrörsskandalen

Man lyckades även bli osams i samband med järnrörsskandalen i november 2012. Kasselstrand och Hahne tyckte nämligen inte alls att Erik Almqvist skulle behöva avgå, bara för att han traskat runt med järnrör på stan. I efterdyningarna fick även Kasselstrand sparken från riksdagskansliet.

Bild: TT

5. Bråkar öppet på fejan

Och därmed lugnade det såklart ned sig. Not. Under SDU-kongressen 2013 utspelade sig ett öppet bråk på Facebook – med SDU på ena sidan och partitopparna på den andra. Mattias Karlsson frågade sig varför ungdomsförbundet inte tog med socialkonservatism i sitt principprogram varpå Richard Jomshof följde upp det med att kalla hela programmet för "ytligt, bristfälligt och otydligt". Allt öppet på Facebook.

Bild: TT

6. Försöker kuppa Kasselstrand – igen

Alltså var det föga förvånande att ett nytt försök att peta Kasselstrand gjordes 2014 – den här gången genom att ersätta honom med Henrik Vinge. Vilket inte heller det funkade och Vinge fick istället fortsätta som presschef i huvudpartiet.

Bild: TT

7. Lynchstämning på möte

Om det var dålig stämning innan så blev det ännu sämre när William Hahne, som redan efter att ha avslöjat sin kandidatur fick ett uteslutningsärende öppnat mot sig, lyckades bli vald till ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad under ett kaotiskt möte där han ersatte partiledningens favorit Maria Danielsson. Hahne sa själv till Aftonbladet att det "rådde lynchstämning" under mötet.

Bild: TT

8. Kasselstrand och Hahne sparkas ut

Sedan kom då "beskeden" under tisdagen – både Hahne och Kasselstrand gick ut med att de båda kommer att uteslutas ur partiet. Pajkastning från båda håll kom att följa – och lär fortsätta.


SDU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man död i villabrand i Älvsjö

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

1 timme sedan
Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.