KD:s dag i Almedalen.
1 av 4
KD:s dag i Almedalen. - Foto: TT / Nyheter24
Ebba Busch Thor.
2 av 4
Ebba Busch Thor. - Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson / TT
Kommer fokusera på IS.
3 av 4
Kommer fokusera på IS. - Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson / TT
Visby.
4 av 4
Visby. - Foto: Caroline Hotti

5 saker du behöver veta om KD:s dag i Almedalen

Kristdemokraterna står i fokus i Almedalen på tisdagen.


Det är tisdag i Almedalen, den dagen då det oftast är som mest arrangemang och människor som cirkulerar på de relativt små ytorna. I år är det Kristdemokraterna som äger scenen och dagens fokus.

Här kommer ett axplock på vad som kan vara bra att veta inför dagen.

1. SD försökt värva

Redan under gårdagen kom nyheten om att Sverigedemokraterna ska ha försökt värva den nyligen tillträdda KD-ledaren Ebba Busch Thor. Något som halvt som halvt bekräftades av SD:s pressekreterare Henrik Vinge.

2. IS-fokus

Under dagen och kvällen kommer Busch Thor bland annat lyfta frågan om IS och terrorresor.

– En av de frågorna jag kommer lyfta specifikt handlar om det faktum att vi har en växande fundamentalism både i Mellanöstern men också att över 300 personer som har åkt från Sverige för att delta i det brutala folkmord som faktiskt pågår, säger hon till Expressen.


Bildkälla: TT Bild

3. Vill ändra LAS

I en debattartikel i Svenska Dagbladet som publicerats under tisdagsmorgonen skriver partiledaren att det behövs fler undantag från LAS.

"Vi vill att undantagen från turordningsreglerna i las utökas till att omfatta 4 personer – oavsett antal anställda i företaget. Det innebär ett dubblat undantag jämfört med i dag", skriver hon bland annat.

4. Vill ha tillfälliga uppehållstillstånd

I samma artikel skriver Busch Thor att de, precis som Moderaterna, vill ha tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta.

"Det är förslag som värnar Sverige som en fristad. Men det kan också påverka hur många som söker asyl just i vårt land och bidra till sänkta kostnader, en jämnare fördelning av mottagandet inom EU och att fler länder hjälper till att ta emot flyktingar"

5. Tal 19.00

Under morgonen frågas Busch Thor ut i Sveriges Radio. Vid 14.30 inleds en presskonferens och klockan 19.00 intar partiledaren scenen för sitt tal.

Nyheter24 kommer att bevaka dagen från Almedalen. Mer information om dagen i Almedalen hittar du i den officiella katalogen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du i Almedalen?
Tack för din röst!