Busch Thor skriver på Svd Debatt.
1 av 4
Busch Thor skriver på Svd Debatt. - Foto: TT
Skriver om tiggeri tillsammans med Annika Eclund.
2 av 4
Skriver om tiggeri tillsammans med Annika Eclund. - Foto: TT
Och presenterar ett antal förslag.
3 av 4
Och presenterar ett antal förslag. - Foto: TT
Annika Eclund, KD.
4 av 4
Annika Eclund, KD. - Foto: TT

KD: Förbud mot tiggeri ska få införas

I en debattartikel på Svenska Dagbladet skriver Ebba Busch Thor och Annika Eclund bland annat att kommuner ska få förbjuda tiggeri på vissa platser.


Partiledaren Ebba Busch Thor och riksdagsledamoten Annika Eclund skriver i en debattartikel på Svenska Dagbladets debattsida om tiggeri.

De noterar att svenskarna varit solidariska och givmilda i samband med att tiggarna på gatorna blivit fler. Men enskilda goda gärningar är enligt KD inte alltid den rätta vägen att gå rent politiskt, och därför söker de nya vägar.

"Som kristdemokrater, förankrade i kristen etik och västerländsk humanism, ser vi skillnaden på det etiska ansvar vi har som medmänniskor mot den person som står framför oss och det ansvar staten har mot värden som rättvisa och lagbundet ­styre. Därför måste staten vara tydlig med att vägen ur fattigdom inte går via tiggeri och vi får aldrig ­bidra till att uppmuntra människor att söka sig till tiggeri", skriver de båda kristdemokraterna i artikeln.


Bildkälla: TT

Enligt Busch Thor och Eclund är fattigdomen ett av många problem vid sidan av exempelvis diskriminering i hemländerna och brist på framtidstro hos individerna.

"Inget av dessa problem avhjälps av tiggeriet, i stället riskerar tiggeriet att bidra till att problemen förvärras och permanentas", skriver de.

För att framtiden för människor som tigger ska bli bättre vill KD se till att pressen på länder där många tiggare kommer ifrån blir hårdare. På så vis vill de se långsiktiga lösningar med satsningar på utbildning och i stort sett en fundamental förändring av samhället. Den förändringen blir svår att få till då tiggeriet motverkar den, menar KD, som staplar upp för dem önskvärda åtgärder i fem punkter.


Bildkälla: TT

Någon lösning på vad som ska hända med människorna som tigger under tiden presenteras dock inte.

Dels vill de sätta press på länder som Rumänien och Bulgarien så att diskrimineringen minskar. De vill även återinföra gåvoavdragen och göra det billigare att ge pengar till hjälporganisationer.

KD vill också låta EU sociala fond gå direkt till organisationer och inte via stater som kan sätta käppar i hjulen. Partiet vill slutligen ge kommuner makt och att införa platser där tiggeri ska vara förbjudet, till exempel utanför butiker och på vissa gator, samt göra det lättare att avhysa människor från vad de kallar illegala bosättningar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!