Jimmie Åkesson vill skära i välfärden.
1 av 3
Jimmie Åkesson vill skära i välfärden. - Foto: tt/svt
På tisdagen debatterade han med Gabriel Wikström.
2 av 3
På tisdagen debatterade han med Gabriel Wikström. - Foto: svt
Medborgarskapet måste uppgraderas, menar Jimmie.
3 av 3
Medborgarskapet måste uppgraderas, menar Jimmie. - Foto: svt

Jimmie Åkesson: Ta bort välfärd för flyktingar

Begränsa välfärden och bidragen kraftigt för alla som inte är svenska medborgare. Det föreslår nu Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.


I en intervju med SVT berättade Jimmie Åkesson att han kraftigt vill skära i välfärden för människor som flytt från krig, terror, tortyr och förtryck.

Fullvärdig välfärd ska bara vara tillgänglig för medborgare, och Jimmie Åkesson menar till och med att det skulle vara möjligt att neka cancersjuka flyktingar vård.

– I grunden handlar det om att uppgradera medborgarskapet, att göra medborgarskapet till något eftersträvansvärt. Men vi ser också en välfärd som går på knäna, inte minst inom sjukvården. Det finns så mycket i välfärden i dag som är hotat av att vi haft så stor invandring som vi haft, sa Jimmie Åkesson i Aktuellt på tisdagen.

Men han fick hård kritik av sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

– Det här handlar inte om att uppvärdera medborgarskapet, utan att nedvärdera människor. Och jag tycker det är djupt oanständigt att inte kunna ge ett rakt svar på om cancersjuka patienter ska kunna få vård i Sverige. Det är en oroväckande utveckling och det är ingenting jag kan acceptera som sjukvårdsminister, sa Wikström i Aktuellt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!