Har du tröttnat på ditt namn? Lugn, snart kommer det bli enklare att byta.
1 av 3
Har du tröttnat på ditt namn? Lugn, snart kommer det bli enklare att byta. - Foto: TT / TT
En ny lag väntas träda i kraft första juli 2017. Den ska bland annat göra det enklare att byta förnamn och efternamn.
2 av 3
En ny lag väntas träda i kraft första juli 2017. Den ska bland annat göra det enklare att byta förnamn och efternamn. - Foto: TT
Det är därför glädjande att nu kunna presentera en ny, modern lag om personnamn som ger enskilda större frihet att själva välja sitt namn och medlemmar i samma familj bättre förutsättningar att uppnå den namngemenskap de önskar, säger Morgan Johansson, (S).
3 av 3
Det är därför glädjande att nu kunna presentera en ny, modern lag om personnamn som ger enskilda större frihet att själva välja sitt namn och medlemmar i samma familj bättre förutsättningar att uppnå den namngemenskap de önskar, säger Morgan Johansson, (S). - Foto: TT

Är du trött på ditt namn kan du snart lösa det – det ska bli lättare att byta

En ny lag ska göra det mycket, mycket enklare att byta namn. Det planerar regeringen som har kommit med ett förslag på en ny lag.


Heter du något riktigt vanligt och har fått nog att blandas ihop med andra? Eller är du bara trött på ditt namn? Då är det här glada nyheter.

Regeringen vill göra det enklare att byta ut sitt namn och har nu knåpat ihop ett nytt förslag på hur lagen ska förändras.

Bland annat innebär det att det ska bli enklare att byta både förnamn och efternamn. I nuläget finns dessutom en lag som gör det svårt att byta namn flera gånger, det hindret ska tas bort.

Bildkälla

– Den nuvarande namnlagen har varit i kraft i över 30 år. Lagen har kritiserats under en längre tid, bland annat för att den begränsar enskildas möjligheter att fritt välja namn. Det är därför glädjande att nu kunna presentera en ny, modern lag om personnamn som ger enskilda större frihet att själva välja sitt namn och medlemmar i samma familj bättre förutsättningar att uppnå den namngemenskap de önskar, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett uttalande på regeringens hemsida.

Det nya förslaget ska utredas men om allt går som det ska väntas den börja gälla 1 juli nästa år.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du nöjd med ditt namn?
Tack för din röst!