1 av 3
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare.
2 av 3
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare. - Foto: TT
Freddy Grip är en av personerna som velat se att partiet tar ställning för sänkt rösträttsålder. Han är nöjd med beslutet.
3 av 3
Freddy Grip är en av personerna som velat se att partiet tar ställning för sänkt rösträttsålder. Han är nöjd med beslutet. - Foto: Nyheter24 / TT

Så här vill Vänsterpartiet sänka rösträttsåldern från 18 år

Vänsterpartiet vill försiktigt sänka rösträttsåldern. Det beslutade partikongressen under natten mellan fredagen och lördagen.


Tycker du fler borde få rösta trots att de inte fyllt 18? Många tycker olika men Vänsterpartiet är överens om att de vill sänka rösträttsåldern, i alla fall lite gran.

På partiets kongress beslutade partiet att det står bakom att alla som fyller 18 år under ett valår ska ha rätt att rösta, vilket var partiets linje sedan tidigare.

Ett nytt beslut partiet tog är att det vill att kommuner testar en försöksverksamhet med sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunvalen.

Dessutom vill partiet att kommuner testar en försöksverksamhet med sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalen.

Nyheter24 har tidigare pratat med Freddy Grip som är en av Vänsterpartisterna som drivit frågan som sänkt rösträttsålder.

– Jag är superglad att vi fick kongressen med oss mot partistyrelsen för en försöksverksamhet med sänkt rösträttsålder, säger han till Nyheter24, efter beslutet.

– Jag är övertygad om att det precis som i Norge kommer visa sig vara bra och att vi då närmat oss en allmän rösträttsålder på 16 år.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
borde rösträttsåldern sänkas från 18 år?
Tack för din röst!