Anders Ygeman har fångats på bild tillsammans med Milli Görüs svenske ordförande.
1 av 3
Anders Ygeman har fångats på bild tillsammans med Milli Görüs svenske ordförande. - Foto: TT / Faksimil Isvecgundemi
Anders Ygeman.
2 av 3
Anders Ygeman. - Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
3 av 3
- Foto: Henrik Montgomery/TT

Här fotas Anders Ygeman tillsammans med islamistorganisationens ledare

Mehmet Kaplan fick avgå efter att bland annat ha umgåtts med företrädare för extrema organisationen Milli Görüs. Nu har inrikesminister Anders Ygeman fångats på bild med samma person.


Tidigare i vår fick dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan avgå, efter att ha fotats tillsammans med flera företrädare för extremistiska organisationer. En av de organisationerna var Milli Görüs och deras svenske ledare Yavuz Selim Celik. Organisationen beskrivs som en islamistisk organisation, långt ut på högerkanten.

– Det är en islamistisk organisation som tidigare varit mycket starkare än de är i dag. Detta delvis på grund av en splittring, där regeringspartiet AKP utgjorde den moderata falangen, sa Turkietkännaren och statsvetaren Ekim Caglar till Aftonbladet i april.

På måndagen höll inrikesminister Anders Ygeman tal i Stockholms-förorten Rinkeby, och där togs efteråt en bild på Ygeman tillsammans med just Yavuz Selim Celik.

– Det var 70 personer som ville ta bild med ministern i går efter att han hållit tal i Rinkeby. Det är väldigt svårt att hålla koll på vilka personer som är där och som kommer fram. Vi kan inte kolla upp varje person som kommer fram, säger Ygemans pressekreterare Victor Harju till Nyheter24.


Så han var inte medveten om att det var ordföranden för Milli Görüs?
– Nej.

Vad har ministern i övrigt att sägas om organisationen?
– Det är ingenting han sympatiserar med.

Kommer ni vidtaga några åtgärder för att förhindra sådant här i framtiden?
– Det är en skitsvår grej om jag ska vara uppriktig. Det går inte att reglera vilka som kommer på ett torgmöte och man kan inte ha tillräckligt stora kunskaper för att veta vem man ska säga nej eller ja till. Det är en annan sak att aktivt söka möten, säger Victor Harju till Nyheter24.

Yavuz Selim Celik var också med på den middag med högerextremister som Mehmet Kaplan deltog i.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!