1 av 3
- Foto: Riksdagen
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: Riksdagen

Här sågar Fridolin Jimmie Åkesson: "Du gjorde en homofob till talman"

Jimmie Åkesson började läxa upp Fridolin om extremism – då gick MP-ledaren till motattack.


Under morgonens partiledardebatt i riksdagen handlade en stor del av debatten om extremism och fundamentalism. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson gick till angrepp mot Gustav Fridolin och Miljöpartiet, i ljuset av vårens skandaler där flera företrädare för MP fått avgå.

– Frågan är om det inte är dags att Gustav Fridolin följer mitt exempel, och inför en nolltolerans mot extremism i sitt parti, sa Jimmie Åkesson då.

Då lackade Gustav Fridolin, och menade att Jimmie Åkesson borde ta itu med företrädare i sitt eget parti först.

– Vi är tydliga med att alla våra företrädare ska följa Miljlöpartiets värderingar. Vi accepterar aldrig homofobi eller någon annan form av extremism, sa Gustav Fridolin, och fortsatte sedan:

Gustav Fridolin.

– Jimmie Åkesson gör i stället en av de främsta homofoberna i Sverige till talman. När vi andra här stod och applåderade både statsministern och Anna Kinberg Batras uppmuntran att ställa upp för HBTQ-samhället i världen efter den fruktansvärda attacken i Orlando, då satt Sverige andre vice talman Björn Söder stilla. Han som kallat Pride-festivalen för ett ”perverst homosexevenemang". Är det er nolltolerans? Att göra homofober till talmän?

Björn Söder dök upp i debatten.

2013 avslöjades anteckningar från Jimmie Åkessons arbete med sin bok Satis Polito, där han kallar deltagare i prideparaden för ”smaklösa” och menar att komikern Jonas Gardell håller på med ”billig böghumor”. Läs mer om det här.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har SD:s nolltolerans på riktigt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.