- Foto: TT

Jimmie Åkesson: Låt svenska folket rösta om EU igen

Sverige bör folkomrösta om EU – det menar Sverigedemokraternas partiledare.


I dag röstar Storbritannien om man ska vara kvar i EU eller inte. Kampanjen har varit lång och smutsig, och det är i nuläget mycket oklart vilken sida som kommer vinna.

Här i Sverige har vi inte en debatt om att lämna EU på samma vis som i Storbritannien, men nu kliver Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ut och kräver en svensk folkomröstning.

”Min inställning är att Sverige bör följa Storbritannien och först kräva en omförhandling för att därefter hålla en folkomröstning om fortsatt medlemskap”, skriver Jimmie Åkesson i dag på Metro debatt.

Åkesson har tidigare föreslagit att Sverige ska omförhandla sina villkor, något som regeringen sagt nej till.

Den europeiska union som Sverige röstade för vid inträdet var mer eller mindre en frihandelsunion, inte det överstatliga monsterbygge som det kommit att bli, skriver Åkesson i Metro.

I Sverige är cirka 54 procent positivt inställda till EU, skriver Dagens Nyheter. 89 procent anser att det vore dåligt om britterna lämnade unionen.

Sverigedemokraterna har tidigare startat ett folkuppror för att folkomrösta om invandringen, ett projekt som verkar ha runnit ut i sanden.

/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du ha en folkomröstning om EU?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Minst 23 människor på höglandet i Papua Nya Guinea har omkommit i översvämningar och jordskred efter oväder.