Jimmie Åkesson har överlägset flest likes på Facebook – men även Anders Ygeman är poppis på fejjan.
1 av 4
Jimmie Åkesson har överlägset flest likes på Facebook – men även Anders Ygeman är poppis på fejjan.
Just nu har Åkesson över 115 000 likes.
2 av 4
Just nu har Åkesson över 115 000 likes. - Foto: TT
Anders Ygeman och pressekreteraren Victor Harju.
3 av 4
Anders Ygeman och pressekreteraren Victor Harju. - Foto: TT
Joakim Wallerstein menar att Åkesson sköter det mesta själv.
4 av 4
Joakim Wallerstein menar att Åkesson sköter det mesta själv. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Här är politikerna svenska folket gillar mest – Åkesson är populärast

Flera politiker har egna Facebook-sidor – och det finns en väldigt stor kraft i likes.


Det är inte bara din jobbiga svåger eller din gamla högstadiekompis som vill att du gillar deras grejer på Facebook. Även svenska toppolitiker har märkt hur effektivt det kan vara att sprida grejer på fejjan för att nå ut.

Men i politikernas fall är det oftast inte matbilder eller semesterselfies som delas, utan politiska budskap. Och trots att alla partier har en egen Facebook-sida så har de allra flesta toppolitiker en alldeles egen like-sida.

Och den svenska politiker som har flest likes är Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. SD-ledaren har till och med fler likes än statsminister Stefan Löfven.

Åkesson har i skrivande stund 115 700 likes – och det finns kraft i sidan. 1 september i år lyckades före detta Boppers-artisten Peter Jezewski bli etta på svenska iTunes efter att Åkesson uppmanat folk att gå in och köpa artistens låtar.

– Det är till stor del Jimmie själv som styr sidan. Jimmie drar ju till sig folk och engagerar människor. Självklart kan vi hjälpa till om det är hög belastning, men han gör det mesta själv, säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein till Nyheter24.

Wallerstein ser positivt på att politiker har egna sidor, och menar att det gör att politiker kan kommunicera med sina väljare ”utan filter”.

Joakim Wallerstein.

Har ni något sätt att moderera kommentarerna som skrivs under inläggen?

– Ett inlägg kan få flera hundra kommentarer, vi kan helt enkelt inte moderera precis allt. Men vi har en gedigen stoppordslista som stoppar vissa olämpliga ord eller om någon bara skriver med versaler eller så, säger Wallerstein.

En annan politiker som haft stora framgångar på Facebook är inrikesminister Anders Ygeman. När Nyheter24 når Ygemans pressekreterare Victor Harju sitter Harju av en händelse i riksdagen och tar bilder till just Ygemans Facebook-sida, som på kort tid fått över 21 000 likes.

– Det växer fort. Facebook-kontot skapades i december förra året och det har gått väldigt fort fram, säger Victor Harju till Nyheter24. Precis som med Åkessons Facebook så är det inrikesministern själv som bestämmer vad som ska läggas upp.

– Vi som jobbar kring Ygeman kan komma med förslag, men det är han som bestämmer om vad som ska läggas ut. Det är det som är poängen med sociala medier att det ska vara personligt, fortsätter Harju.

Modererar ni sidan något?

– Vi rensar väldigt sällan. Det blir för mycket att kolla igenom.

Anders Ygeman intervjuas av pressen. Till vänster i bild Victor Harju.

Här är några andra svenska toppolitiker på Facebook – och hur många likes de har:

Stefan Löfven: 106 624

Annie Lööf: 32 650

Anna Kinberg Batra: 28 628

Jonas Sjöstedt: 27 147

Gustav Fridolin: 20 865

Ardalan Shekarabi: 15 713

Ebba Busch Thor: 14 575

Björn Söder: 11 767

Birgitta Ohlsson: 7 073

Isabella Lövin: 6 230

Nyligen började Jimmie Åkesson skratta mitt under en riksdagsdebatt – läs mer om det här.


Vill du ha fler intressanta nyheter? Ladda ner vår app!

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du någon politiker på Facebook?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

1 timme sedan
Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.