Oscar Sjöstedt ska enligt uppgifter ha gått på en nazistspelning 2005, och sedan fått stöd av Åkesson som kallade anklagelserna för "lögn och förtal".
1 av 3
Oscar Sjöstedt ska enligt uppgifter ha gått på en nazistspelning 2005, och sedan fått stöd av Åkesson som kallade anklagelserna för "lögn och förtal". - Foto: TT
Oscar Sjöstedt.
2 av 3
Oscar Sjöstedt. - Foto: TT
Jimmie Åkesson.
3 av 3
Jimmie Åkesson. - Foto: TT

SD-topp gick på nazistkonsert – försvarades av Jimmie Åkesson

Oscar Sjöstedt ska enligt uppgifter ha gått på en nazistspelning, och sedan fått stöd av Jimmie Åkesson som kallade anklagelserna för "lögn och förtal".


Det verkar som att Sverigedemokraternas finanspolitiske talesperson Oscar Sjöstedt hamnar i mer blåsväder, efter ett avslöjande från Expo. Så sent som i förra veckan kom det fram att Sjöstedt skämtat om att behandla får som judar.

Och nu har Sjöstedt alltså hamnat i en ny skandal. År 2005 blossade en fejd upp mellan den dåvarande SD-ledningen och den då tilltänkt nya ledningen, med Jimmie Åkesson i spetsen.

Fejden handlade om att den gamla ledningen anklagade de nya kandidaterna för samröre med extremister. Bland annat togs SD:s nuvarande finanspolitiske talesperson Oscar Sjöstedt upp som en del av problemet.

Vid tiden för anklagelserna var Sjöstedt ordförande i SDU Stockholm, som han även varit med och startat upp. Han ska enligt den dåvarande ledningen ha gått på en spelning anordnad av organisationen Gula korset.

Gula korset var en stödorganisation för fängslade nazister och drevs av det nazistiska nätverket Info 14. Organisationen var känd för att inte ta avstånd från varesig våld eller terrorbrott utförda av nazister.

Bland annat stödde de en nazist som 1997 skickat en brevbomb till Laila Freivalds, dåvarande justitieminister.

Konserter anordnade av organisationen var ofta hemliga och omgärdade av mycket hemlighetsmakeri. Spelningarna var heller inte öppna för personer utanför vit makt-rörelsen.

I det svar som Sjöstedt gav på den gamla ledningens anklagelser medger han att han gått på spelningen, men att han inte vetat vem det var som anordnade den.

"Sanningen är att jag efter en någorlunda blöt kväll blev meddragen av en bekant till en fest utan större vetskap om vare sig arrangör eller syfte. Väl på plats uppfattade undertecknad dock det subkulturella inslaget som alltför påtagligt och valde naturligtvis att lämna tillställningen relativt omgående.", skrev Sjöstedt då.

Om Sjöstedt verkligen lämnade festen är dock lite oklart. Enligt de personer som inte trodde på Sjöstedts version sades det att han tvärt om däckat på festen och sedan fått köras hem dagen efter.

Jimmie Åkesson gav däremot Sjöstedt sitt fulla stöd och kallade de anklagelser som riktades mot honom för "lögn och förtal" i ett brev till partimedlemmar inför riksårsmötet, skriver Expo.

Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl har tidigare skrivit om att Åkesson borde sparka ut Sjöstedt omedelbart, eller själv avgå.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sjöstedt avgå?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.