Efter de ändringar regeringen genomförde i höstas är fusk på högskoleprovet juridiskt straffbart.
1 av 5
Efter de ändringar regeringen genomförde i höstas är fusk på högskoleprovet juridiskt straffbart. - Foto: TT
Straffet skulle kunna bli fängelse.
2 av 5
Straffet skulle kunna bli fängelse. - Foto: TT
51 personers prov ogiltigförklarades i höstas i samband med ändringarna.
3 av 5
51 personers prov ogiltigförklarades i höstas i samband med ändringarna. - Foto: TT
Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, har bland annat föreslagit möjligheten att få använda metalldetektor vid provtillfällena.
4 av 5
Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, har bland annat föreslagit möjligheten att få använda metalldetektor vid provtillfällena. - Foto: TT
Tuula Kousmanen, chef avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Universitets- och högskolerådet. Vid provtillfället ska personen på heder och samvete intyga att inte fuska.
5 av 5
Tuula Kousmanen, chef avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Universitets- och högskolerådet. Vid provtillfället ska personen på heder och samvete intyga att inte fuska. - Foto: Eva Dalin

Funderar du på att fuska på högskoleprovet? Då kan det här hända

Att fuska kan verka som ett enkelt sätt att få bra betyg, men frågan är om det är värt risken?


Varje år anmäler sig tiotusentals till högskoleprovet. Och för den som planerar att fuska kan det faktiskt sluta med fängelse.

Tidigare har fusk på högskoleprovet inte varit straffbart. Det som hänt har varit att ens prov underkänts. Men efter ändringar som genomfördes i höstas kommer fusket numera med hårdare konsekvenser.

Ett straff är avstängning, vilket innebär att det inte går att skriva provet på två år. För detta räcker det faktiskt bara med misstanke om fusk.

Men för den som ertappas på bar gärning, kan det leda till en polisanmälan.

– När du skriver högskoleprovet ska du på heder och samvete intyga att inte använda dig av otillåtna hjälpmedel. Om man inte följer det, ja då kan man alltså polisanmälas, säger Tuula Kousmanen, avdelningschef på Universitets- och högskolerådet (UHR) till Nyheter24.

Att fuska på högskoleprovet rubriceras därmed som ett brott.


Det lägsta straffet är dagsböter och i värsta fall kan den som fuskar få sex månader bakom lås och bom.


Helene Hellmark Knutsson
, minister för högre utbildning och forskning, ser problemet som ytterst allvarligt.

– Det ska inte gå att fuska sig till en plats på högskolan på bekostnad av de som skriver högskoleprovet utifrån sin kompetens och kunskap. De som fuskar undergräver också legitimiteten för provet, säger Helene Hellmark Knutsson till Nyheter24.

Hon menar att högskoleprovet är en viktig andra chans att komma in på högskolan och att fusket därför måste stoppas. De besluten som regeringen tagit om att göra det olagligt ledde till att över 50 personer polisanmäldes i höstas, men hon vill se fler insatser.

– Jag har begärt ytterligare förslag på åtgärder mot fusket från Universitets- och högskolrådet. Nu har de lämnat över sådana förslag, bland annat möjligheten att få använda metalldetektor för att hitta fuskutrustning.

Nästa prov äger rum söndagen 20 oktober. Och om du tänkt fuska, tänk om.

Hur hade du klarat högskoleprovets orddel? Det kan du testa här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

Man togs på Arlanda med väska full med pengar

En man i 30-årsåldern har tagits på Arlanda med en väska full med pengar. Polisen utreder händelsen som penningtvättsbrott.

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

I natt attackerades Iran av israeliska drönare, enligt israeliska och amerikanska medier. Källor beskriver det som ett anfall i liten skala riktat mot atomteknikcentret Isfahan. Uppgifterna är mycket allvarliga och oroande. Det är viktigt att undvika en eskalering, säger utrikesminister Tobias Billström.

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.