Värnplikten återinför för personer födda 1999.
1 av 3
Värnplikten återinför för personer födda 1999. - Foto: TT
I sommar ska 13 000 personer mönstra.
2 av 3
I sommar ska 13 000 personer mönstra. - Foto: TT
Och i januari 2018 är värnplikten ett faktum.
3 av 3
Och i januari 2018 är värnplikten ett faktum. - Foto: TT

Nu återinförs lumpen – 13 000 personer mönstrar redan i sommar

Idag fattar regeringen beslut: Värnplikten återinförs. Redan i sommar ska 13 000 personer födda 1999 och 2000 mönstra.


Sedan 2010 har värnplikten legat vilande. Men idag kommer regeringen fatta beslut om att återinföra den – och redan i sommar kommer de första att kallas till mönstring. Detta rapporterar SVT.

Det är totalt 13 000 personer, som är födda 1999 och 2000, som kommer att kallas till mönstring. Dessa kommer snart få mer information om vad beslutet innebär.

Anledningen till att värnplikten återinförs är att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde försämrats. Dessutom har Försvarsmakten inte lyckats rekrytera tillräckligt många frivilliga.

– Det saknas flest personer i krigsförbanden och vi ser inte att det frivilliga systemet lever upp till målsättningarna vi har, säger försvarsminister Peter Hultqvist i P1-Morgon.

Bildkälla: TT

Så här kommer det att gå till

Inför återinförandet av värnplikt införs skyldigheten att mönstra från och med 1 juli. Då kommer cirka 4 000 frivilliga och värnpliktiga tas ut till militär grundutbildning, så kallad GMU, under år 2018 och 2019.

Själva värnplikten gäller från och med 1 januari 2018. Och innebär alltså att du som är född 1999 eller 2000 kan komma att behöva mönstra redan till sommaren.

Försvarsministern pratar om anledningarna till varför det är så viktigt att ändra på värnplikten just nu – och det handlar om läget i världen.

– Vi har ju Rysslands aggressiva påtryckningar mot Ukraina, ökade former av spionage och så har vi ju en del kriser på jorden som exempelvis i Mellanöstern.

Det finns också diskussioner om att öka antalet uttagna till 5 000 personer till 2020 – och det kommer att kosta 600 miljoner kronor som det ser ut nu. Och fokus ligger bland annat på att få in fler kvinnor i försvarsmakten.

– Mönstringen blir könsneutral och Rekryteringsmyndighetens arbete måste försöka att få in tjejer och killar i verksamheten. Överhuvudtaget tror jag att vi behöver fler kvinnor i verksamheten och överlag så blir en blandad arbetsplats bättre dynamik i verksamheten, säger Peter Hultqvist i P1-Morgon.

Försvarsministern tror inte att det kommer innebära några problem att hitta intresserade personer till Försvarsmakten.

Testa här om du kommer tvingas göra lumpen nästa år.

Läs också om varför du inte ska använda Snapchat om du blir tvungen göra lumpen i sommar.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du göra lumpen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?