1 av 5
- Foto: TT Bild
2 av 5
- Foto: TT Bild / TT Bild
3 av 5
- Foto: TT Bild
4 av 5
- Foto: TT Bild
Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare.
5 av 5
Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare. - Foto: TT Bild

Här är Centerpartiets hemliga strategi – har Sverigedemokraterna som förebild

Centerpartiet ska lära sig av Sverigedemokraterna, det framgår av partiets dokument som CUF gav till Socialdemokraterna.


Centerpartiets ungdomsförbund skulle göra en smart kampanj, men istället gav de bort nästan tvåhundra interna mejl och dokument från Centerpartiet till Socialdemokraterna.

I ett av dokumenten går att läsa om Centerpartiets projekt "Så mycket bättre" som handlar om hur C ska ta efter andra framgångsrika partier i dels Sverige och dels resten av Europa.

Ett av partierna är Sverigedemokraterna – trots att partiledaren Annie Lööf vid flera tillfällen tagit kraftigt avstånd från SD.

– Sverigedemokraterna är främlingsfientliga. Det är ett populistiskt parti med nazistiska rötter. Jag har ingen tillit till dem eller deras företrädare, har Lööf tidigare sagt till Nyheter24.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kallar det hela för "komik".

– Annie Lööf har haft en hög svansföring gentemot oss under en längre tid nu – många gånger en väldigt obalanserad och osaklig sådan. Att man då i hemlighet väljer att leka följa John med Sverigedemokraterna samtidigt som man tar avstånd från oss när andra tittar på, är komik på hög nivå, säger Jomshof till Nyheter24.

centerpartiet sverigedemokraternaBildkälla: TT Bild

Enligt dokumenten som Nyheter24 tagit del av planerar Centerpartiet att skapa en konfliktsituation liknande den SD har, där det ofta är Sverigedemokraterna mot resten av de etablerade partierna. Det handlar också om att lära av hur SD drivit kampanjer.

Det här går att läsa i Centerpartiets dokument som CUF gav bort:

"En politisk position kan förstärkas genom en konflikt. Ett ytterligare steg är sedan att göra det såväl Sverigedemokraterna, Estniska Reformpartiet och Radikale Venstre gjorde, nämligen att skapa en folkomröstningsliknande situation.

De byggde upp konflikten så stort och länge att man i valrörelsens slutskede i princip kunde ställa frågan om väljarna skulle rösta på dem, eller någon annan. På så sätt skapas tydlighet och det mediala utrymmet säkras."

Jomshof tolkar nyheten som att Sverigedemokraterna och Centerpartiet kan närma sig varandra på sikt.

– Svensk demokrati skulle må bra av att samtliga partier behandlar varandra med respekt, inte minst eftersom de svenska väljarna förtjänar att den politik de röstat på också får genomslag i riksdagen, om det nu finns en majoritet för detta. Sådana samtal mellan våra partier kanske, i och med detta, ligger närmare i tiden än vad vi tidigare har kunnat förutspå, säger han.

Centerpartiet förklarar att partiet har tittat på hur hur de andra partierna drivit kampanjer och inte på själva politiken.

– Vi har tittat på hur flera partier har bedrivit valkampanjer, både i Sverige och i andra länder. Fokus för detta är olika kampanjmetoder man använt, inte det politiska innehållet, säger Ola Spännar, kommunikationschef i Centerpartiet till Nyheter24.

LÄS MER HÄR:

C-toppen gav bort hemliga mejl och dokument till Socialdemokraterna

C-toppen gav bort hemliga dokument – krismöte i Centerpartiet

Skänkte bort hemliga dokument till Socialdemokraterna – nu tokhånas C-toppen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du C kan lära sig något av SD?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polens president stoppar dagen efter-piller

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

2 timmar sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.