Per Gahrton
1 av 2
Gahrton var med och bildade Mp i början av 80-talet - Foto: TT
Gustav Fridolin och Per Gahrton
2 av 2
Per Gahrton kandiderar till riksdagen. - Foto: TT

Per Gahrton kan göra comeback – kandiderar till riksdagen

Han är en av veteranerna i svensk politik. Nu kan Nyheter24 avslöja att Per Gahrton, 74, kan vara på väg in i toppolitiken igen.


Han är en av de tyngre namnen i svensk modern politisk historia. Nu kan Per Gahrton, som var med och bildade Miljöpartiet i början av 80-talet, vara på väg in i hetluften igen. 

Nyheter24 kan idag avslöja att Gahrton, 74, kandiderar till riksdagen. Han kommer stå på två riksdagslistor i Skåne. 

– Jag kan bidra med erfarenhet och förnyelse. Man behöver både och. Jag tillhör generationen som drog igång partiet, det borde finnas fler som minns kärnkraftsfrågan och den typen av saker, säger Gahrton till Nyheter24. 

Per Gahrton menar att Miljöpartiets regeringssamarbete med Socialdemokraterna har varit ett "kostsamt experiment", och han är kritisk till hur partiet hanterat bland annat kärnkraftsfrågan. 

– Sen är det mycket bra som inte syns, Isabella Lövin har lyckats bra med miljöpolitiken. Men jag tycker att man hade kunnat vara tuffare mot sossarna, säger Gahrton.  

Gahrton menar nu att det är upp till väljarna om han ska göra comeback eller inte. Och när han får frågan om han kan tänka sig toppositioner inom politiken skrattar han till. 

– Det är för tidigt att säga. Vi börjar här så får vi se sen. 

Per Gahrton har varit i hetluften flera gånger. 2014 sa han till TV4 att bostadsministern Mehmet Kaplan tvingades avgå till följd av en "israelisk kampanj". Han har också ertappats köra full två gånger, och har även dömts till två månaders fängelse för rattfylla. 

Miljöpartiet borde lämna regeringen redan innan valet – läs mer om det här

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du MP stannar kvar i riksdagen?
Tack för din röst!