Stockholm

Det är dags för Miljöpartiet att lämna regeringen – nu

Karl Anders Lindahl framför Miljöpartiets logga
Nyheter24:s Karl Anders Lindahl. Foto: TT/Nyheter24

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl anser att Mp:s enda hopp om att vara kvar i riksdagen är att lämna regeringen.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Som det ser ut nu riskerar Miljöpartiet att åka ut ur riksdagen i höstens val. Och jag tvivlar på att så många fler än Mp:s riksdagsledamöter kommer vara speciellt ledsna över det. 

Det är ett parti som inte bara tappat väljarnas förtroende senaste åren, det är ett parti som tappat sina hjärtefrågor och sin ryggrad. Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin brukar hamna långt ner på listan över de partiledare svenska folket ha förtroende för. 

Men det finns en chans för Miljöpartiet att vinna tillbaka allting – och dessutom göra Socialdemokraterna en tjänst. 

Miljöpartiet måste lämna regeringen – innan valet. 

Okej det låter kanske konstigt, men tänk lite på det. Alla skulle tjäna på det. 

Socialdemokraterna skulle kunna säga att man slängt ut flumpartiet och numera seglar ensamma till valdagen. Vem vet, kanske S då kan ta tillbaka en och annan hårdnackad väljare från SD?

Dessutom skulle spelet efter valet bli lättare och friare för S om man slipper tänka på vad Mp vill och inte vill. Kanske S skulle ses som odugliga när man inte kan hålla ihop regeringen, men man kan säkert vända det till att man gjort upp med ett misslyckat samarbete. 

Miljöpartiet skulle kunna säga att man ”satt ner foten” och inte längre vill vara en del av regeringen. För att göra det extra sexigt kanske man till och med skulle kunna gå emot regeringen i en och annan votering i riksdagen.

Mp skulle då kunna göra upp med detta trauma till mandatperiod och kunna locka tillbaka väljare som tyckt att partiet blivit för hårda och lämnat sina hjärtefrågor.

Miljöpartiet har chansen att gå in i valrörelsen som ett oppositionsparti. Och det är förmodligen deras enda chans att stanna kvar i riksdagen. 

Sugen på mer? Lyssna på Sveriges hetaste politikpodd – 24Frågor

Borde MP lämna regeringen?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.