Stefan Löfven i riksdagens talarstol. Till höger en leende Jimmie Åkesson. Kollage.
Jimmie Åkesson har all anledning att vara glad idag. - Foto: Anders Wiklund/Jessica Gow/TT

Sverigedemokraterna starkt framåt i mätning – sossarna backar

Jimmie Åkesson är vinterns stora vinnare. Det visar en ny mätning från SVT/Novus. Samtidigt verkar Vänsterpartiet ta röster från Socialdemokraterna.


Regeringsbildningen verkar ha slitit hårt på Stefan Löfven och Socialdemokraterna – åtminstone i väljarnas ögon. Samtidigt ser det ut som att Jimmie Åkesson blir den stora vinnaren efter vinterns kaos och förhandlingar. 

Det är SVT/Novus som idag släpper en stor opinionsmätning som visar att Sverigedemokraterna ökat med hela två procentenheter sen december. SD ligger nu på 21,2 procent, och är näst största parti – med stor marginal ner till Moderaterna som bara får 18,3 i mätningen.

Socialdemokraterna förlorar mest

Socialdemokraterna har alltså tagit stryk av regeringsbildningen enligt Novus. S backar nästan tre procentenheter och har nu 29 procent – dock är den siffran någon högre än valresultatet i höstas. 

Men när S backar ökar Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedts parti växer med 1,5 procentenheter jämfört med i december, och har nu 9,1 procent. 

Tung kris för Liberalerna

Igår meddelade L-ledaren Jan Björklund att han är färdig som partiledare. Mätningen gjordes innan beskedet, men Liberalerna är onekligen ett parti i jättestor kris. Bara 2,7 procent lyckas partiet skrapa ihop i nya Novus-mätningen. Även Miljöpartiet ligger under spärren med sina 3,4 procent. 


Sverigedemokraterna bekräftade igår att man överger en riktig hjärtefråga – här kan du se vilken!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstade du på SD?
Tack för din röst!