Amanda Lind och flera andra MP-politiker föreslår en sänkning av rösträttsåldern.
Amanda Lind och flera andra MP-politiker föreslår en sänkning av rösträttsåldern. - Foto: Duygu Getiren/TT och Johan Nilsson/TT

Förslaget: Sänk åldersgränsen för rösträtt till 16 år

Miljöpartiet vill nu att man sänker rösträttsåldern till 16 år. Det uppger bland andra kultur- och demokratiminister Amanda Lind i en debattartikel hos Dagens Nyheter.


Det är på debattsidan hos Dagens Nyheters som flera högt uppsatta politiker inom Miljöpartiet, däribland kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke, föreslår att 16-åringar ska få rösta i riksdagsvalet.

Miljöpartiet: Låt 16-åringar rösta

Man motiverar bland annat förslaget genom att lyfta fram hur ansvarstagande den unga generationen är i dag.

”Dagens unga är en av de mest politiskt aktiva generationerna någonsin som vill och kan ta ansvar", skriver MP-politikerna i Dagens Nyheter och fortsätter:

"Samtidigt känner sig varannan ung person inte inkluderad i samhället”.

Partiet vill testa rösträtt för 16-åringar lokalt

I artikeln lyfter man också fram den demokratiutredningen som genomfördes 2016 och som föreslog att man skulle testa 16-årsgränsen i kommunala val.

”Ett 20-tal kommuner har redan visat ett intresse, bland annat Karlshamn, Göteborg och Boden. En testverksamhet med 16-årsgräns i kommunala val i Norge 2011 och 2015 gav positiva resultat i form av ett högre valdeltagande”, skriver de i debattartikeln

Den senaste gången som åldersgränsen för rösträtt sänktes var år 1975 då den sänktes från 19 år till 18 år. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!