Kraven på "begåvning" sänks för sökande till polishögskolan.
1 av 2
Kraven på "begåvning" sänks för sökande till polishögskolan. - Foto: Nyheter24 / TT
Vore det inte bättre att satsa på att smarta personer söker till polishögskolan, i stället för att skaffa fler poliser?
2 av 2
Vore det inte bättre att satsa på att smarta personer söker till polishögskolan, i stället för att skaffa fler poliser? - Foto: TT

Fler korkade poliser kommer fucka upp Sverige – välj bara de bästa

Kraven på poliserna sänks. Det vore bättre att göra polisyrket och kåren bättre, skriver Emma Lindström.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emma Lindström är politisk reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m.

Sverige ska utbilda fler poliser. Visst skulle det kännas tryggt med kloka, välutbildade personer som fångade bovar på städernas gator? Tyvärr är det inte riktigt vad som kommer ske.

Antagningsproven till polishögskolan är alltför svåra för de som som söker. Förra året kunde inte alla platser fyllas eftersom det inte var tillräckligt många sökande som kom in.

Lösningen från politikerna borde vara att göra polisyrket mer attraktivt för att locka smartare och mer engagerade sökande, men det är inte alls vad som sker. I stället sänks begåvningskraven.

Det blir enklare att komma in på Polishögskolan för den som inte är så jäkla smart. Personer som klarar begåvningskrav tre på en niogradig skala kommer snart börja jobba inom den yrkesgrupp som bär vapen och har monopol på våld.

Det är ett resultat av att politikerna tävlar om vem som kan stoltsera med flest poliser i sin budget. "2 000 fler poliser!" ropar allianspartierna och snackar om beredskapspoliser och civilanställda. Samtidigt lovar inrikesministern Anders Ygeman gott om plats för fler poliser i budgeten.

Resultaten: En poliskår nästan utan begåvningskrav. Jag tror det kan göra mer skada än nytta.

Under onsdagen har Nyheter24 skrivit om polisen Patrik "Putte" Nordgren som uttryckt sig både sexistiskt och rasistiskt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!