1 av 3
- Foto: Nyheter24/TT
En svensk Trump kommer säga och göra saker Åkesson aldrig skulle få för sig.
2 av 3
En svensk Trump kommer säga och göra saker Åkesson aldrig skulle få för sig. - Foto: TT
Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.
3 av 3
Nyheter24:s Karl Anders Lindahl. - Foto: Nyheter24

När vi får en svensk Donald Trump kommer vi sakna Jimmie Åkesson

När vi får en svensk Trump kommer vi sakna Jimmie Åkesson, skriver Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nej, det som hände i valet i USA kan inte hända i Sverige – åtminstone inte så länge Jimmie Åkesson styr Sverigedemokraterna.

Det finns faktiskt väldigt stora skillnader mellan Jimmie Åkesson och Donald Trump.

Jimmie Åkesson är ärligt talat en okarismatisk politiker, han är ingen gapig demagog som kan elda upp massorna på stora möten eller komma med fullständigt galna utspel. Han är med andra ord en klassisk populistisk politiker, snarare än en Trump-kopia.

Dessutom tillhör Sverigedemokraterna etablissemanget. Deras politik är utformad av yrkespolitiker med höga löner och fina bostäder, och partiledaren själv har aldrig haft ett riktigt jobb. Sedan sex år sitter partiet i riksdagen och har alltså under lång tid bestämt över Sveriges lagar, ekonomi och politik. Att säga att SD är språkrör för ”vanligt folk” blir därför ett grovt feltänk.

Att en ny politiker just nu skulle glida upp och konkurrera ut Åkesson när det gäller att vinna arga män och folk långt ut till höger är ganska osannolikt.

Däremot bereder Åkesson och SD just nu vägen för nästa våg, en våg som kommer att spela på det hat och den ilska Sverigedemokraterna väckt och som resten av etablissemanget normaliserat.

Och då är det öppet för nästa typ av politiker, en politiker som skulle vara fullständigt otänkbar i dag men som vi kanske ser som helt naturlig när det väl händer. Och den personen kommer säga och göra saker som skulle få Åkesson att framstå som värsta kramliberalen.

En som hånar sina motståndare, som hotar med att fängsla oliktänkande eller folk med en viss religion eller hudfärg. Någon som går ihop med militanta grupper uppmanar till våld. Den personen kommer på allvar kunna ta för sig av mer och mer makt i Sverige, och den personen kommer på allvar kunna aspirera på statsministerposten och hota demokratin.

Jag lovar. När vi får en svensk Donald Trump kommer vi sakna den okarismatiske, opeppiga yrkespolitikern Jimmie Åkesson.

Trump har inte ens hunnit sväras in som president än – men har redan ändrat sig i flera viktiga frågor. Läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du också att vi kommer sakna Jimmie Åkesson?
Tack för din röst!