AI har blivit långsam
ChatGPT har, enligt användare, blivit långsammare. - Foto: Richard Drew/ AP, Pexels

AI har gått på jullov – enligt nya teorin

När vi går mot jultider är vi många som saktar ner och börjar se fram emot ledighet. Nu verkar AI ha lärt sig av oss och saktat ner.


En minst sagt intressant teori, först rapporterad av Ars Technica, har fått spridning inom AI-kretsar de senaste veckorna. Teorin, dubbad, "The winter break hypothesis" hävdar att AI-boten ChatGPT har blivit lat inför jul. Den ska enligt teorin ha lärt sig att människor saktar ner och vilar runt jultid och då härmat beteendet. 

Teorin följer en period med flera rapporter av sämre prestanda från ChatGPT, och detta bekräftades även av det officiella X-kontot för boten. 

AI blir nytt ämne i skolan – här är utbildningarna som berörs

Jullov-hypotesen 

Rob Lynch, en utvecklare, lyckades till synes bevisa att det finns sanning i teorin om att AI:n har blivit "latare" under vintern och delade detta på X. I tester han genomfört har ChatGPT presterat bättre när den trott att det är maj, jämfört med hur den presterar när den tror att det är december.

Ethan Mollick, professor och undervisande i AI på Wharton University of Pennsylvania, delade inlägget: 

En annan utvecklare, Ian Arawjo, försökte återskapa testet och misslyckades. Han påstår att det inte finns någon säsongsbaserad depression i modellen.

Regeringen tillsätter AI-kommission

Ingen annan förklaring erbjuds

OpenAI, företaget bakom ChatGPT, har undvikit att spekulera om varför boten har blivit långsam, men har hittills inte erbjudit en förklaring till latheten. Det är viktigt att komma ihåg att enbart ett test inte kan bekräfta att ChatGPT har tagit jullov.

AI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!