Lösenord kan snart komma att försvinna helt.
Lösenord kan snart komma att försvinna helt. - Foto: Unsplash

Därför kan lösenord försvinna – redan i år

Brukar du glömma dina lösenord? Den tiden kan snart vara förbi. Lösenord kan snart komma att ersättas med bättre och säkrare metoder.


Lösenord kan snart vara ett minne blott. Med framväxten av biometrisk verifiering och flerfaktorsautentisering (MFA) förändras sättet vi skyddar våra digitala konton på. Teknikjättar som Apple, Google och Microsoft har redan antagit dessa metoder, vilket signalerar en betydande förändring i autentiseringslandskapet.

Känd spelutvecklare hackad – krävdes på 20 miljoner kronor

Framväxten av lösenordsfria autentiseringssystem

Under 2023 indikerade en studie av PYMNTS att endast 24,7% av de tillfrågade föredrog lösenord som sitt primära autentiseringssystem när de använder appar, skriver Gearrice

I kontrast stod det klart att 51,7% föredrog biometrisk autentisering. Företag som Okta, Duo och Google erbjuder redan sätt att logga in på appar och tjänster utan att behöva ange lösenord. 

Apples ansiktsigenkännings-system har gjort biometrisk inloggning mainstream, och enligt MIT Technology review meddelade Microsoft, redan i mars 2021, att vissa av deras kunder kunde bli helt lösenordsfria. De följde upp detta i september med en uppmaning till användare att radera sina lösenord helt.

AI har gått på jullov – enligt nya teorin

Fördelar med ny autentiseringsteknik

Tvåfaktorsautentisering (2FA), som kräver något användaren vet (som ett lösenord) och något användaren har (som en kod skickad till deras telefon), är säkrare än att enbart använda ett lösenord. Biometrisk verifiering använder unika fysiska egenskaper som fingeravtryck, ansikts- eller irisigenkänning, vilket är svårt att replikera eller förfalska. 

Enligt Gearrice har stora företag som Apple, Google och Microsoft redan omfamnat dessa framsteg för att främja andra alternativ och ersätta lösenord till förmån för enklare och säkrare autentiseringsmetoder.

AI blir nytt ämne i skolan – här är utbildningarna som berörs

Framtiden för autentisering

Joseph Carson, säkerhetsforskare och rådgivande CISO på Delinea, framhåller för Security att MFA kommer att bli en standardkrav för de flesta onlinetjänster och applikationer. Traditionella metoder som SMS-baserad MFA kommer att minska till förmån för säkrare alternativ, såsom tidsbaserade engångslösenord (TOTP) genererade av autentiseringsappar.

Ricardo Amper, grundare och VD för Incode, tillägger att företag och konsumenter alltmer antar lösenordsfria lösningar inom olika sektorer. Denna övergång från traditionella lösenord ger individer större kontroll över sina data, särskilt i svaret på det ständigt utvecklande landskapet av cyberhot.

 Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!