Sam Altman gästade Bill Gates podcast under torsdagen.
Sam Altman gästade Bill Gates podcast under torsdagen. - Foto: Eric Risberg / TT / Justin Tallis / TT

Sam Altmans största skräck med AI-utvecklingen: "Det läskiga är..."

I Bill Gates podcast uttrycker nu Sam Altman sin hittills största oro över den artificiella intelligensens framtida påverkan på mänskligheten.


Open AI-vd:n och ChatGPT-skaparen Sam Altman, 38, gästade Microsoft-grundaren Bill Gates, 68, podcast under torsdagen. Ämnet som diskuterades var, föga förvånande, artificiell intelligens (AI) och dess potentiella påverkan på mänskligheten.

Läs mer: OpenAI till New York Times efter stämningen: "Manipulerat"

Sam Altman: Mänskligheten är anpassningsbar

När Bill Gates nämner sina bekymmer över att AI kommer att tvinga mänskligheten att anpassa sig snabbare än någonsin tidigare, svarar Altman:

– Det läskiga är inte att vi måste anpassa oss. Det är inte att mänskligheten inte är anpassningsbar. Vi har gått igenom dessa gigantiska teknologiska skiften, och en stor andel av de jobb som människor gör kan förändras över ett par generationer. Och över ett par generationer verkar vi hantera det helt okej.

Läs mer: OpenAI släpper ny tjänst för företag – det här gäller

"Lite skrämmande"

Sam Altman fortsätter med vad han själv tycker är det mest oroväckande i situationen – AI-utvecklingens hastighet.

– Vi har sett det med de stora teknologiska revolutionerna. Varje teknologisk revolution har blivit snabbare, och denna kommer att vara snabbast hittills, och det är den delen jag potentiellt tycker är lite skrämmande – just hastigheten med vilken samhället kommer att behöva anpassa sig och att arbetsmarknaden kommer att förändras, konstaterar Altman.

Läs mer: Hollywood-ikonen: 90 procent av alla filmskapare kan ersättas av AI

Gjorde Open AI ett misstag?

Det här är inte första gången Sam Altman har uttryckt sina farhågor om AI-utvecklingen. Förra året, närmare bestämt den 7 juni, delade Altman med sig om sin oro över sin egna produkt ChatGPT och om det verkligen var rätt beslut att göra den kompetenta chattroboten tillgänglig för allmänheten.

– Det jag förlorar mest sömn över är den hypotetiska tanken att vi redan har gjort något riktigt dåligt genom att lansera ChatGPT. Att det kanske fanns något svårt och komplicerat där (i systemet) som vi inte förstod och nu redan har satt igång, sade Altman då till Times of India.

Läs mer: Nya AI-produkterna som kan ersätta din smartphone

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!