Deepfake-scam
Bedragarna använde deepfake-teknologi för att lura den anställda. - Foto: Unsplash, CHRISTINE OLSSON /TT

Anställd lurades av fejk-chef – betalade miljonbelopp

En anställd på ett företag i Hong Kong har fallit offer för ett sofistikerat bedrägeri och betalat ut flera hundra miljoner kronor.


I en händelse som verkar hämtad direkt från en science fiction-roman, har en verksamhet i Hongkong blivit av med flera hundra miljoner kronor till följd av ett sofistikerat bedrägeri som använt så kallad deepfake-teknologi. 

Jag bad ChatGPT ta fram en månadsbudget – så gick det

Genomförde 15 transaktioner

Bedragarna skapade en övertygande digital kopia av företagets finanschef (CFO) och andra kollegor under ett video-konferenssamtal med hjälp av deepfake-teknologi, vilket fick en anställd att genomföra 15 transaktioner till ett totalt värde av ungefär 200 miljoner HKD eller ungefär 270 miljoner kronor, till bedrägliga bankkonton .

Deepfake-teknologin var så avancerad att den kunde replikera både utseendet och rösten på CFO:n på ett övertygande sätt .

Så känner du igen fejkade AI-bilder – tecknen många missar

Anställd tvivlade

Enligt Business Times  markerar detta det första kända fallet där deepfake-teknologi använts för att bedra en finansinstitution. 

Baron Chan Shun-ching, överintendent vid Hong Kong polisen, förklarade för den lokala radiokanalen RTHK, att den anställda tvivlat till en början, men övertygats av alla andra deltagare i videosamtalet, som även dem hade varit "deepfakes".

Nya studien: AI kan lära sig att ljuga

Tidigare deepfake brott

Mängden deepfake-relaterade brott har ökat den senaste tiden. Bland annat delades explicita bilder på Taylor Swift på Twitter, som någon skapat med deepfake-teknologi. Enligt Business Times har Hong Kong polisen påbörjat utbildningsprogram som syftar till att informera och skydda allmänheten inför mer och mer sofistikerade bedrägerier på internet.

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

Läs mer: Så bra är Apple Vision Pro – experten recenserar

/
/
AI
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!