2G- och 3G-nätet släcks ner under nästa år.
2G- och 3G-nätet släcks ner under nästa år. - Foto: Jessica Gow/TT och Per Larsson/TT

3G-nätet släcks: Här är mobilerna som slutar fungera

När de gamla mobilnäten, kallade 2G och 3G, släcks ner kommer flera mobiltelefoner upphöra att fungera. Nyheter24 reder ut hur du kan kontrollera om din mobil är en av dem.


2G- OCH 3G-NÄTEN SLÄCKS

Andra och tredje generationens mobilnät – 2G och 3G – släcks just nu ned över hela världen. 2G lanserades 1991 och 3G 2006.

En kraftig efterfrågan på framför allt datakommunikation gör att de nya näten 4G och 5G behöver ta mer frekvensutrymme i anspråk.

Sveriges största teleoperatörer – Telia, Telenor, Tele2 och Tre – har olika tidsplaner för när nedstängningen ska ske. Enligt Post- och telestyrelsen väntas 2G-näten ha stängts ner vid utgången av 2025.

Utrustning som är beroende av 2G- och 3G-nät måste därför bytas ut eller uppgraderas. Det kan röra sig om exempelvis trygghetslarm, hemmalarm, personlarm, elmätare, åtelkameror, robotgräsklippare och styrning av värmesystem/vattenpumpar i bostadshus/sommarstugan.

Källa: TT

De gamla 2G- och 3G-näten ska släckas ner till förmån för de nyare mobilnäten som behöver mer frekvensutrymme. I samband med det kommer också viss elektronik att sluta fungera som den ska. 

Bland annat riskerar drygt 300 000 bilar i Sverige få körbud, samtidigt som larm, robotgräsklippare och värmepumpar kan påverkas och tappa viktiga funktioner. 

MISSA INTE: Gamla mobilnät stängs ner: Då slutar larm och mobiler fungera

Foto: Jessica Gow/TT

LÄS MER: Myndigheten: 300 000 bilar riskerar körförbud när 3G-nätet stängs

Snart oanvändbar elektronik har fortsatt säljas

Trots att man sedan länge vetat om att de gamla mobilnäten ska släckas ned har en granskning genomförd av Konsumentverket visat att flera företag fortsatt att sälja prylar som då delvis eller helt kommer att sluta fungera. 

Bland dessa prylar finns mobiltelefoner

MISSA INTE: Snart oanvändbara mobiltelefoner fortsätter säljas

Foto: Tim Aro/TT

Vilka mobiltelefoner slutar att fungera?

Men hur vet man egentligen om man har en mobiltelefon som, när mobilnäten väl släcks ner i slutet av 2025, är för gammal och därmed oanvändbar? 

En tumregel att utgå ifrån är, enligt Telia, att mobiltelefoner med fysiska knappar, snarare än pekskärm, endast stödjer 2G och/eller 3G. Men det finns också tidiga smartphones som bara stödjer 3G.

Här är några av de mobiltelefoner som påverkas när de gamla mobilnäten släcks:

  • iPhone 4 och äldre
  • Samsung Galaxy S2 och S3
  • Doro-mobiler upp till 7030
Vissa Doro-mobiltelefoner stödjer inte de nyare mobilnäten. Foto: Gorm Kallestad/NTB

LÄS MER: Snabb 5G-utbyggnad – men Sverige sena på bollen

Så kontrollera du själv om din mobil stödjer 4G

Om du är osäker på huruvida just din mobiltelefon stödjer 4G finns det, enligt Telia, tre sätt att kontrollera detta på:

  1. Ta dig in i din mobiltelefons inställningar och kolla alternativen som listas under det som brukar kallas "Mobilnät" eller "Datakommunikation". Finns inte 4G eller 5G som alternativ är din mobil för gammal.
  2. Titta i den instruktionsbok som följde med din mobiltelefon. Där ska det anges vilka mobilnät som stöds. 
  3. Kontrollera indikatorn för uppkoppling på din mobiltelefon. I regel anges där vilket nät som din mobiltelefon är uppkopplad mot just nu. Står det 4G eller VoLTE har din mobil stöd för 4G. Står det däremot 2G, 3G eller E kan det vara så att din mobil inte stödjer 4G. Det kan dock också bero på att du har dålig täckning. 

Mobiloperatören rekommenderar i första hand tillvägagångssätt nummer ett. 

MISSA INTE: BankID slutar fungera på vissa Iphone-telefoner

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/