För mycket användning av din Smartphone kan leda till ryggproblem.
För mycket användning av din Smartphone kan leda till ryggproblem. - Foto: DR. KENNETH HANSRAJ/SURGICAL TECHNOLOGY INTERNATIONAL

Dina telefonvanor kan vara direkt hälsofarliga

En ny studie visar att dina telefonvanor kan leda till ryggsmärtor och en rad andra medicinska problem.


Att människan gillar att sms:a är knappast någon hemlighet. Nu visar en ny studie att för mycket knappande på luren leder till ryggsmärtor, skriver CBS News.

Forskarna har talat med Kenneth Hansraj, chef för ryggkirurgi på ett rehabiliteringscenter i New York som som bidragit till studien.

Böjer oss för mycket

Människan är utformad att stå upprätt, men i det moderna samhället som vi lever i tillbringar vi allt för mycket tid med våra huvuden ner i mobilskärmen.

Vi står i genomsnitt två till fyra timmar per dag med våra halsar böjda i en onaturlig vinkel. Det är 700 till 1 400 timmar per år. Den ökade användningen av sociala medier har lett till en stark spridning av dålig "smartphonehållning".

Selfies kan skada din rygg

Ett fullvuxet huvud väger fyra till fem kilo. Studien visar att när du böjer huvudet i 60 grader, kanske för att dubbelkolla selfien du precis ska posta på Instagram, sätts ett tryck på upp mot 27 kilo på halsryggen samt den delen av ryggraden ovanför axlarna.

Det går att jämföra med den genomsnittliga vikten av en sjuåring.

Dålig hållning kan leda till psykisk ohälsa

Människor med dålig hållning har ofta sämre fysik och psykisk hälsa. Forskarna bakom studien hävdar att "dålig hållning" uppstår när huvudet är i ett lutande läge framåt samtidigt som axlarna släpps framåt i en rundad position, rapporterar CBS News.

Dålig hållning har kopplats till en rad medicinska problem, bland annat huvudvärk och andra neurologiska problem, depression, förstoppning- och hjärtsjukdomar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du din telefon för mycket?
Tack för din röst!