1 av 4
- Foto: TT / WIKIMEDIA COMMONS
2 av 4
- Foto: Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission. / Damian Dovarganes
3 av 4
- Foto: Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission. / Marcio Jose Sanchez
4 av 4
- Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT

Det här händer med dina sociala medie-konton när du dör

Ligger de kvar på nätet eller försvinner de?


När tragedin slår till finns inte bara känslosamma minnen och fysiska minnessaker kvar. Där ute på internet ligger ju sociala medie-kontona kvar.

Mirror skriver att Facebook har hela 30 miljoner döda ”användare” som alla hade sitt konto aktivt innan de gick bort.

Enligt ABC News dör cirka 8 000 Facebook-användare om dagen – och då är inte Twitter och Instagram inräknade.

Experter menar att företagen och själva idén med sociala medier verkligen inte är genomtänkt. För om du tror att du kan komma åt din familjemedlem eller vän som gått borts konto är du dessvärre helt fel ute. Det är inte så enkelt – mycket på grund av apparna och sociala mediers sekretessinställningar.

Men till den stora frågan – vad händer med kontona när en person gått bort?

Facebook

Bildkälla: TT

På världens största sociala medium kan du redan i förväg bestämma vad som ska hända med din sida om du skulle avlida. Antingen kan det bli till en så kallad minnessida eller helt enkelt raderas.

Man kan också ställa in särskilda kontakter som kan ta över kontot till viss del och göra profilen till en minnessida efter ett sista inlägg från profilen via kontakten.

Twitter

Bildkälla: TT

För att få Twitter avaktiverat krävs en person som har juridiska rättigheter. Det går också att kontakta Twitter själva med information om den avlidne och ett foto på ditt eget ID-kort samt ett foto på dödsattesten. En sak är säker dock – de ger aldrig ut inloggningsuppgifter till någon.

Instagram

Bildkälla: TT

Instagram har liknande minnessidor som Facebook men några skillnader. Instagram låter ingen någonsin att logga in på en minnessida och de kan aldrig ändras – inklusive bilder, likes, taggar och kommentarer.

Som sagt ligger alla bilder kvar – men profilen dyker inte upp när folk söker eller som rekommenderade konton.

Mail

Bildkälla: TT

Gmail som ägs av Google låter anhöriga ta del av vissa delar av den avlidnes e-post. I inställningarna kan man också ställa in att man vill att kontot inaktivares om det inte används på ett tag.

För Yahoo-användare måste man söka om att ta över e-postadressen till företaget.

Krångligare gäller det för Apples iCloud-mail och iTunes-konton. Det går aldrig att lämna över kontot till en anhörig. Det enda som är möjligt är att efter dokument har skickats till företaget kan all information och innehåll raderas.

I andra fall har flera som varit nära döden sett oförklarliga fenomen. Du kan även läsa om Facebook som storsatsar på att få bort så kallad hämndporr.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!